NATO BOMBE NAD SRBIJOM

Sjećate se što je bilo na današnji dan prije 15 godina?

24.03.2014 u 20:28

Bionic
Reading

U Srbiji je u ponedjeljak obilježena 15. obljetnica početka zračnih napada NATO na tadašnju SR Jugoslaviju u kojima je stradalo oko 2.500, a ozlijeđeno oko 12.500 ljudi, a nakon više od dva i pol mjeseca svakodnevnog bombardiradnja uslijedilo je povlačenje vojnih i policijskih snaga SRJ i Srbije s Kosova

Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić poručio je međunarodnoj zajednici u povodu obilježavanja 15. obljetnice početka NATO bombardiranja da Srbija još nije čula 'iskrenu ispriku' međunarodne zajednice za zračne napade.

Polažući vijenac u Varvarinu, u središnjoj Srbiji, na mjestu gdje je u bombardiranju na pravoslavni vjerski praznik stradalo desetoro ljudi, 17 teško ozlijeđeno, a nekoliko desetaka lakše, Nikolić je istaknuo da se od njega ne može očekivati zaborav.


'Od mene ne očekujte da zaboravim što se događalo za vrijeme agresije na Srbiju, 78 dana i noći, od 24. ožujka do 9. lipnja 1999.', rekao je Nikolić.

Predsjednik srbijanske vlade Ivica Dačić položio je vijenac na Straževici kod Beograda, ocijenivši da je 'narod koji zaboravlja svoje žrtve i svoju povijest osuđen da je ponovo preživljava'.
Dačić je ustvrdio da se od ove godine u međunarodnoj zajednici 'više priča o pravnom okviru za bombardiranje SRJ' te da 1999. godine međunarodni pravni okvir za zračne udare NATO na SRJ nije postojao.

Kampanja bombardiranja uslijedila je nakon neuspjelih mirovnih pregovora Beograda i predstavnika kosovskih Albanaca u Rambouilletu i Parizu o budućem statusu tadašnje pokrajine Kosovo.

Glavni tajnik NATO Javier Solana potom je izdao zapovijed za početak zračnih napada, a prvi je izveden 24. ožujka 1999. u 19,45 sati krstarećim projektilima i zrakoplovima iz baze u talijanskom gradu Avianu.

Tjekom 79 dana bombardiranja vojnih, policijskih i civilnih ciljeva - mostova, cesta i infrastrukture, poginulo je ili nestalo 1.008 pripadnika vojske i policije, a teže i lakše ranjeno i ozlijeđeno oko 6.000 civila, među kojima i 2.700 djece. U napadima su sudjelovale snage 19 zemalja članica NATO, ukupna materijalna šteta na teritoriju Srbije i Crne Gore procijenjena je na više desetaka milijardi dolara, a ratni gubici NATO nikada nisu priopćeni.

Prema službenim podacima Beograda u bombardiranju, koje je trajalo 11 tjedana, uništeno je i oštećeno 25.000 stambenih objekata, onesposobljeno je 470 kilometara cesta i 595 kilometara pruga, oštećeno je 14 vojnih i civilnih zračnih luka, 39 bolnica i domova zdravlja, 18 dječjih vrtića, 69 škola, 176 spomenika kulture, te 44 mosta.

Višetjednim zračnim udarima iznuđena je diplomatska akcija potpisivanja sporazuma u Kumanovu 9. lipnja 1999. kojim je SRJ, praktički, potpisala kapitulaciju i suglasila se da više od 37.000 vojnika KFOR-a dođe na Kosovo. Glavni tajnik NATO je 10. lipnja izdao zapovijed o prekidu bombardiranja, a istog dana je vijeće sigurnosti UN usvojilo Rezoluciju 1244. Kosovo je proglasilo neovisnost 17. veljače 2008., koju Srbija ne priznaje.