KOROŠTENJE FONDOVA

Šišljagić se zbog statističkih regija žalio Europskoj uniji

26.09.2012 u 17:52

Bionic
Reading

Osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić na današnjoj je konferenciji za novinare izvijestio da je poslao otvoreno pismo čelnicima EU u kojem je izrazio nezadovoljstvo zbog podjele Hrvatske na dvije statističke regije

Podjela o kojoj je odlučeno u tajnosti i bez konzultiranja javnosti 'iznenađuje to više što se kao razlozi navode pritisci EU da se Hrvatska podijeli na dvije regije', kazao je župan Šišljagić.

Posebno je naglasio kako je podjelom na kontinentalnu i sjeverozapadnu Hrvatsku u izrazito nepovoljan položaj dovedeno svih pet slavonskih županija, koje su inače najsiromašniji krajevi Hrvatske. U kontinentalnoj Hrvatskoj sada je 'i Grad Zagreb sa BDP-om koji iznosi 125 posto prosjeka Europske unije, ali i pet slavonskih županija sa BDP-om od samo 34 posto prosjeka EU', istaknuo je Šišljagić. Kako je rekao, više je nego očito 'tko će koristiti EU fondove a tko će takvom podjelom ostati zakinut'.

Podjela na pet regija u okviru kojih je i Grad Zagreb je prirodna i gospodarski najlogičnija podjela Hrvatske, rekao je Šišljagić. Naglasio je kako je u pismu europskim čelnicima posebno upozorio kako je 'novonastalom podjelom na dvije statističke regije, BDP Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema preko noći porastao sa 34 na 64 posto prosjeka Europske unije'.

Osječko-baranjska županija se 'zauzima za regionalizaciju Hrvatske u okviru koje bi pet slavonskih županija činile jednu regiju uz istinsku funkcionalnu i fiskalnu decentralizaciju, a što je sukladno s istupanjima niza znanstvenika i stručnjaka kroz znanstvene i stručne radove nastale na tu temu'.

U namjeri 'da provjerimo utemeljenost predočenih shvaćanja i gledišta molim vas za pojašnjenje regionalne politike Europske unije kao i politike korištenja istrumenata kojima se ona služi u postizanju njezinih ciljeva, imajući na umu posebno izjave vladinih dužnosnika o zahtjevima EU u postupku odlučivanja', napisao je župan Šišljagić u pismu. Također je zatražio informaciju o načinu pregovora i 'donošenja ovako važne odluke o podjeli Hrvatske na dvije regije, te koji su kriteriji EU bili odlučujući odnosno uvjetovani pri tome'.

Šišljagić je novinare izvijestio da je u pismo koje je poslao predsjedniku Europske komisije Jose Manuelu Barossu, povjereniku Europske komisije za regionalnu politiku Johannesu Hahnu i šefu Delegacije Europske komisije u Republici Hrvatskoj Paulu Vandorenu, zatražio odgovore na niz postavljenih pitanja kako 'ne bi bilo prostora sumnjama kod građana Slavonije i Baranje vezano za podjelu Republike Hrvatske'.

Od Vlade Republike Hrvatske očekujemo da povuče donesenu odluku protiv koje ćemo se boriti svim pravnim sredstvima, rekao je. Prozvao je Radimira Čačića, prvog potpredsjednika vlade da je 'zaboravio kako se grčevito borio i ukazivao na nelogičnost podjele Hrvatske na tri statističke regije o čemu je bilo riječi 2007. godine, kada je bio varaždinski župan'. Tada je 'Čačić izračunao da bi takva podjela za Varaždinsku županiju značila godišnji gubitak od 30 milijuna eura', rekao je Šišljagić.