CRKVA I RATNI ZLOČIN

Sisački biskup: Brodarac se borio za mir i poštenje

14.07.2011 u 10:29

Bionic
Reading

U pismu sućuti njegovim kćerima, msgr. Vlado Košić naziva Đuru Brodarca 'simbolom borbe za domovinu'

Sisački biskup Vlado Košić uputio je izraze sućuti Davorki Milković i Lovorki Rakovac, kćerima Đure Brodarca, u povodu njegove smrti.

'Izražavam iskrenu sućut vama i vašim obiteljima povodom smrti vašeg dragog oca Đure koji je postao simbol borbe za slobodu Siska i naše domovine. Iskreno žaleći zbog prerane smrti, želim vas učvrstiti u nadi vječnog života i nebeske nagrade onima koji se na ovom svijetu bore za poštenje i mir', istaknuo je biskup Košić.

Podsjećamo, Đuro Brodarca je lišen slobode pod sumnjom da je odgovoran za nestanke i ubojstva stotina civila srpske narodnosti u Sisku i okolici u razdoblju 1991. i 1992. godine. Brodarac je u vrijeme počinjenja ovih zločina bio načelnik Policijske uprave u Sisku, a Milanković je bio njegov zamjenik.

Prema određenim indicijama, u Sisku je u tom razdoblju ubijeno i nestalo do 600 civila srpske narodnosti, što ovaj skup zločina čini jednim od najmasovnijih počinjenih u ratu u Hrvatskoj. Biskup Kosić nije do sada pokazivao veći interes za ova zlodjela.