otvorena birališta

Sirijci izlaze na predsjedničke izbore na kojima će pobijediti Asad

26.05.2021 u 07:58

Bionic
Reading

U Siriji su u srijedu otvorena birališta za predsjedničke izbore na kojima bi predsjednik Bašar al-Asad trebao osvojiti četvrti mandat. Vlada tvrdi da izbori pokazuju kako Sirija normalno funkcionira unatoč desetljetnom ratu, no opozicija i zapadne nacije izbore smatraju kao priliku za učvršćivanje Asadove vlasti, koji se kandidira protiv dvojice nepoznatih kandidata

Na Filozofskom fakultetu u Damasku, stotine učenika čekale su u redu za glasanje, a nekoliko autobusa je vani bilo parkirano.

"Došli smo podržati predsjednika Bašara al-Asada (...) Bez njega Sirija ne bi bila Sirija", rekla je studentica Amal.

"Krvlju i dušom žrtvujemo svoje živote za tebe Bašar", skandirali su drugi studenti uoči otvaranja birališta.

Asad je prvi put došao na vlast 2000. godine, nakon smrti njegova oca Hafeza koji je vladao 30 godina.

Asadovo predsjedništvo obilježio je desetljetni rat koji je izbio nakon mirnih prosvjeda protiv njegove autoritarne vladavine 2011. U ratu su poginule stotine tisuća ljudi, a 11 milijuna stanovnika, što je otprilike polovica stanovništva zemlje, napustilo je svoje domove.

Njegovi su protivnički kandidati Abdalah Saloum Abdalah, bivši zamjenik ministra i Mahmoud Ahmed Marei, čelnik male, službeno dopuštene oporbene stranke.

Francuski, talijanski, britanski i američki ministri vanjskih poslova u utorak su, kritizirajući Asada, u zajedničkom priopćenju izjavili da izbori u Siriji neće biti slobodni i pošteni.