IGROKAZ OKO REFERENDUMA

Sindikati oprezni oko povlačenja izmjena ZOR-a

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 04.09.2010 09:23
  • Objavljeno 04.09.2010 u 09:18
Krešimir Sever

Krešimir Sever

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Milivoj Keber

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) Krešimir Sever ustvrdio je, vezano uz medijske najave povlačenja izmjena Zakona o radu iz saborske procedure, kako će sindikati biti "krajnje oprezni" jer su, rekao je, puno puta navikli na obrate u takvim situacijama ocijenivši kako do takvog obrata ne bi ni došlo da sindikati nisu skupili potpise građana.

"Čekat ćemo što će na sve to reći Hrvatski sabor", kazao je Sever gostujući u Trećem Dnevniku HTV-a gdje je gošća bila i SDP-ova zastupnica Ingrid Antičević- Marinović

"Vjerojatno do takvog obrata nikad ne bi došlo da nismo uspjeli skupiti toliko potpisa. Zato je primarno zahvaliti građanima koji su dali svoje potpise i temeljem toga 'pritisnuli' Vladu da napravi takav obrat", kazao je Sever.

Upitao je i "zašto je jučer bio potreban cijeli igrokaz i zašto je trebalo prebaciti na sindikate da su prevaranti i falsifikatori, a danas povlačiti zakon". Ustvrdio je kako se iz toga da iščitava da je pravovaljanih potpisa bilo više nego dovoljno kao što to tvrde sindikati i dovoljno razloga za referendum.

Podsjetio je kronološki zašto su prekinuti pregovori s Vladom oko izmjena Zakona o radu, kako su tražili povlačenje zakona i zašto se krenulo u prikupljanje potpisa.

"Formalnosti kažu da je zakon upućen u Sabor, ali nije bio stavljen na dnevni red", naveo je Sever dodajući da je "to čekalo u Saboru i očito bi se stavilo na dnevni red da nije prikupljen toliki broj potpisa".

Ocijenio je i da je "takva odluka (o povlačenju izmjena zakona o radu) vladi u ovom trenutku manje bolna". "Mi smo to predlagali još i prije, u trenutku kada smo prikupili potpise", kazao je i dodao kako su tražili od vlade da povuče zakon i da se obveže da zakon o radu neće mijenjati bez privole sindikata, ali da na to nisu dobili odgovor pa su odnijeli potpise i čekali. "Daljnja procedura uistinu je na Saboru", dodao je.

Sever je ustvrdio kako je "došlo do kalkulacije iz Vlade" s obzirom na jučerašnje reakcije među građanima nakon što su se, kako kaže, podcjenjivali njihovi potpisi i čekanje u radovima.

"Vlada je procijenila da joj je manje bolno povući zakon nego održati referendum jer su mnogi gledali na referendum ne samo kao na referendum o zakonu o radu nego i kao na referendum o povjerenju Vladi", kazao je i ocijenio kako je, s obzirom na raspoloženje među građanima, jasno kakvi bi bili rezultati referenduma.

Potvrdio je da je to preraslo izmjene zakona o radu i postalo političko pitanje.

SDP-ova saborska zastupnica Ingrid Antičević Marinović ocijenila je kako bi "vladi bilo bolje da je nevjerojatnu upornost i trošenje energije protiv građana upotrijebila za dobrobit građana". "Dirljivo je upiranje predsjednice vlade na poštivanje zakona kad su se građani itekako nauživali legaliteta a la HDZ", kazala je Antičević- Marinović i dodala kako se takva situacija razotkriva kao panični strah od građana.

Na novinarsku zamolbu Severu da komentira jesu li oporba i sindikati na istom tragu, Sever je naveo kako je dobro da se oporba i sindikati bar ponekad nađu na istom tragu jer sindikati, kaže, često govore o nesposobnoj vlasti i kilavoj oporbi. "Dobro je da je konačno oporba stala na stranu radnika", kazao je i dodao kako već dulje vremena sindikati čekaju da netko od političkih stranaka jasno stane na stranu radnika.

Također dodaje kako "oporba tu iščitava i neke svoje mogućnosti" i da se ne treba zavaravati, ali da su sindikati tu bili vrlo jasni.

"Mi smo krenuli braniti Zakon o radu zbog radnika, a ne zbog prijevremenih izbora. Otišlo je daleko jer su dugo godina radnici varani i izrabljivani i baš kao i umirovljenici, sve teže žive", zaključio je Sever.

U izjavi za HTV tajnik HSS-a Nenad Matić kazao je da je HSS očekivao da će se naći neko rješenje. To je i dosadašnji trend rada premijerke Kosor koja će ići na to da se sjedne za stol i tu nađe rješenje, da se ne traži ni na ulici ni na referendumu nego za stolom sa socijalnim partnerima, kazao je Matić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi