IZMJENE ZAKONA O RADU

Sindikati neće Kosorici dok se ne predomisli

  • Autor: tportal.hr/ Hina
  • Zadnja izmjena 05.06.2010 21:08
  • Objavljeno 05.06.2010 u 12:30
press sindikati

press sindikati

Izvor: Cropix / Autor: Cropix

Sindikalne središnjice nastavljaju pripreme za akciju prikupljanje potpisa za referendum protiv izmjena Zakona o radu (ZOR), koja će se održati od 9. do 23. lipnja, i ne prihvaćaju pozive na sastanak s premijerkom Jadrankom Kosor dok Vlada ne povuče sporni prijedlog izmjene ZOR-a, istaknuli su sindikalni čelnici na današnjoj konferenciji za novinare

Sindikati ne idu na sastanak s premijerkom dok ne povuče prijedlog izmjene ZOR-a

Sindikati su odbili poziv za sastanak s premijerkom 8. lipnja, pogotovo jer je Jadranka Kosor ostala pri odluci o izmjeni ZOR-a tvrdeći da "Vlada ne ukida kolektivne ugovore, već nastoji pospješiti kolektivno pregovaranje u novim uvjetima" koje karakterizira pad BDP-a od pet - šest posto.

"Premijerka je nastavila lagati hrvatsku javnost jer rok važenja kolektivnih ugovora nema nikakve veze s gospodarskom situacijom u zemlji", ustvrdio je predsjednik Hrvatske udruge sindikata Ozren Matijašević

On je uvjeren da će sindikati uspjeti prikupiti dovoljno potpisa za raspisivanje referenduma, a to je 10 posto od ukupnog broja birača odnosno oko 450.000 potpisa, jer je to najznačajniji referendum još od onog o neovisnosti Hrvatske.

"Time ćemo pokazati vlasti da će hrvatski narod sam uređivati odnose u svojoj kući", naglasio je Matijašević dodavši kako im svakodnevno pristižu brojne ponude za pomoć u prikupljanju potpisa.

Pomoć su zasad od političkih stranaka najavili SDP i Hrvatski laburisti, te Zelena akcija, sindikati izvan središnjica poput Sindikata novinara Hrvatske, studenti Filozofskog fakulteta, a osim Severine, koja se već izjasnila, očekuju podršku i od drugih estradnih zvijezda, vjerskih zajednica, branitelja itd.

Matijašević je najavio upućivanje otvorenog pisma sa zahtjevom za potporom 'moralnim vertikalama hrvatskog društva', a vjeruje da će na stranu sindikata i radnika stati i predsjednik Republike Ivo Josipović, čiji poziv na sjednicu Savjeta za gospodarstvo, zakaznu za 10. lipnja, nisu prihvatili zbog prezauzetosti operativnim zadaćama.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever komentirao je izjavu premijerke Kosor s jučerašnje sjednice Vlade da neće prihvatiti kritike iz oporbe jer su oni, dok su bili na vlasti, "smanjili plaće državnih i javnih službenika, prepolovili otpremnine i otkazne rokove, a u stečajnom zakonu radnike bacili u drugi razred", podsjetivši da se i ona slično ponašala dok je bila u oporbi.

U vrijeme bivše koalicijske Vlade upravo je HDZ snažno podupirao zahtjeve sindikata da se ne smanjuju radnička prava, a danas kad su HDZ-ovci na vlasti "sjekirom udaraju po ZOR-u", kazao je Sever.

Sindikati su upoznali Međunarodnu organizaciju rada (MOR) s namjerom hrvatske Vlade da izmjenom ZOR-a ugrozi sustav kolektivnih ugovora, a pripremaju i tužbu protiv Vlade zbog kršenja Konvencije MOR-a br. 98 o pravu na sindikalno organiziranje i kolektivno pregovaranje.

Također nastavljaju s pripremama za Svesindikalni sabor, koji će se održati 14. lipnja u Zagrebu, na kojem će usvojiti rezolucije i set aktivnosti za borbu protiv "nakaradnih izmjena ZOR-a".

Sindikalni čelnici zatražili su i promjenu ustroja i načina rada Vladina ureda za socijalno partnerstvo tvrdeći da se on pretvorio u produženu ruku Vlade, iako je osnovan kao ured za pomoć Gospodarsko-socijalnom vijeću (GSV).

Ured treba postati osloncem za rad i funkcioniranje GSV-a, dok bi njegova predstojnika trebalo birati na prijedlog GSV-a, a ne Vlade, rečeno je na konferenciji.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi