zahtjev za većim plaćama

Sindikati javnih službi sljedećeg tjedna kreću u štrajk i nastavljaju ritmom - jedan dan tjedno

19.11.2018 u 13:43

Bionic
Reading

Čelnici sindikata zaposlenih u javnih službama najavili su u ponedjeljak štrajk u svim javnim službama koji bi trebao početi 28. studenoga i održavao bi se svaki tjedan po jedan dan sve do ispunjenja njihovih zahtjeva za većim plaćama zaposlenika u javnim službama

Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem na konferenciji za novinare rekla je kako je najava štrajka upućena Vladi zbog toga što su propali pregovori s Vladom o povećanju plaća zaposlenih u javnim službama, kako njihove plaće ne bi zaostajale.

"Ponuda Vlade nije išla u tom smjeru, nije prihvaćala argumente da su zaposlenici u javnim službama potplaćeni i da ne bi smjeli zaostajati sa svojim primanjima za standardom u RH. Vladina ponuda za tri postotnim povećanjem osnovice plaća u 2019. je poražavajuća i ponižavajuća te jasno pokazuje da Vlada ne cijeni zaposlenike u javnim službama", istaknula je.

Šprem je najavila kako će štrajk započeti 28. studenoga, koji će se nastaviti 4. i 13. prosinca te svaki tjedan po jedan dan sve do ispunjenja sindikalnih zahtjeva. Istaknula je i da su sindikati javnih službi počeli s nacionalnom kampanjom za povećanjem osnovice i boljim standardom zaposlenika u javnim službama, a štrajk nije jedini instrument pritiska na Vladu.

Najavila je kako će sindikati raditi sustavne pritiske na Vladu kako bi plaće zaposlenih u javnim službama bile veće.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec rekao je kako je danas započela sindikalna nacionalna kampanja za bolje usluge građanima i bolji položaj zaposlenih u javnim službama i koja će trajati sve dok se s Vladom ne utvrdi javna politika plaća u javnim službama. Naveo je da su sindikati danas Vladi najavili štrajk i proces mirenja, a sindikati su ga opunomoćili da ih zastupa u procesu mirenja.

Mihalinec je rekao i da će sindikati na vrijeme i sukladno zakonu najaviti poslodavcima koliko će trajati štrajk taj dan, jer, pojasnio je, može trajati cijeli dan ili kraće. "Serija od puno manje udaraca može dovesti do razgovora i konačnog rješenja", rekao je. Istaknuo je kako sindikati zaposlenih u javnim službama traže rast plaća od 5,8 posto, kolika je projekcija rasta plaće u RH u idućoj godini.

Predsjednica Sindikata socijalne skrbi Jadranka Dimić rekla je da je razlog štrajka dugogodišnje nezadovoljstvo zaposlenika u javnim službama i nebrigom Vlade za javni sektor. Istaknula je kako razlog štrajka nije isključivo zbog plaća, već i zato što zato što građani - koji cijeli radni vijek izdvajaju velike doprinose za npr. zdravstvo, socijalnu skrb i obrazovanje, zaslužuju i kvalitetnu uslugu.

Upozorivši kao vlada štedi na zapošljavanju liječnika, učitelja, socijalnih radnika i drugih, Dimić je rekla kako je samo u sustavu socijalne skrbi, prije odluke o zabrani zapošljavanja, bilo 8800 zaposlenika da bi ih sada bilo 1727.

"Vlada našim zaposlenicima u sustavu nudi mrvice koje su ostale u proračunu - tri posto. Takav odnos prema zaposlenicima u javnim službama je zapravo odnos Vlade prema građanima jer im na taj način poručuje kako ih nije briga tko će ih liječiti, da ih nije briga tko će skrbiti o njima, kakvo će obrazovanje dobiti njihova djeca i nije ih briga tko će se skrbiti za kulturnu baštinu zemlje. Tri posto je iznos od 150 do 200 kuna i s takvim iznosom se neće spriječiti egzodus mladih i obrazovanih ljudi iz sustava", upozorila je. Dimić je osudila prijedlog Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) da bi se dio zaposlenika iz javnih službi trebao prebaciti u javni sektor.

Vezano uz ideju HUP-a da se višak radne snage iz javnog sektora prebaci u privatni sektor, predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić upozorio je kako je to nastavak višegodišnje priče i "izvitoperenog pogleda" da je javni sektor nevažan i štetan te treba smanjiti javnu i državnu potrošnju.

Upitao je kako će se provesti ta ideja - hoće li se oni otpuštati. Smatra kako se radi o "nerealnoj zamisli" izvan prostora i vremena.

"To govori da su ti umovi toliko izbrazdani iskrivljenom sviješću koji zovemo ideologija ili neoliberalizam, čiji je glavni sadržaj da je javna potrošnja nešto što je uvijek štetno, pretjerano i treba je stalno smanjivati kako bi se smanjivali porezi u zemlji i mogli se ostvarivati veći profiti", rekao je.

Ribić upozorio kako je ova njihova kampanja u službi spašavanja građana i javnih službi koje su javno dobro.