bolni rezovi

UN-ovo osoblje idu u štrajk zbog smanjenja plaća

  • Autor: V. Ma./Hina
  • Zadnja izmjena 15.03.2018 22:38
  • Objavljeno 15.03.2018 u 22:38
Sjedište UN-a u Ženevi

Sjedište UN-a u Ženevi

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Osoblje Ujedinjenih naroda će u petak biti u štrajku kako bi prosvjedovali zbog smanjenja plaća, objavio je u četvrtak jedan sindikalni dužnosnik

Ukupno 1163 osoba je glasalo i 1040 ili 89,4 posto se izjasnilo za štrajk, koji se zbiva nakon prvog dvosatnog prekida rada 26. veljače, rekao je Ian Richards, dužnosnik vijeća za koordinaciju sindikata i udruga osoblja UN-a u Ženevi.

Za štrajk se izjasnila velika većina, što pokazuje koliko je osoblje UN-a izgubilo povjerenje u određivanje uvjeta njihovog rada, bilo u Ženevi ili na terenu, ocijenio je taj dužnosnik.

Stopa sudjelovanja u štrajku (9500 djelatnika u Ženevi) je još neizvjesna, ali ta akcija će poremetiti funkcioniranje institucije.

Dvosatni prekid rada 26. veljače je prisilio vijeće da odgodi razgovore i poremetio je rad Konferencije o razoružanju.

Richards je rekao da bi moglo biti i drugih štrajkova sljedećih dana ukoliko ne budu razmatrana smanjenja plaća.

U veljači su osoblju za 3,5 posto smanjene plaće, a u lipnju trebalo nastupiti smanjenje od 5 posto, prema podacima jednog sindikalnog dužnosnika.

  • +4
  • +1

Ujedinjeni narodi

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Smatra se da su djelatnici UN-a su najbolje plaćeni na svijetu, ali rezovi plaća bi mogli teško odjeknuti u Ženevi gdje su visoki životni troškovi, naglašavaju sindikati.

Oni su dodali da su smanjenja plaća određena i u Bangkoku (-10 posto) i u Tokiju (-25 posto).

Smanjenje plaća predložilo je Međunarodno povjerenstvo za javne službe (ICSC), skupina neovisnih stručnjaka, koji su pregledali troškove života u osam lokacija UN-a. Ono je reklo kako bi smanjenje za osoblje sa sjedištem u Ženevi uskladilo njih s njihovim kolegama u New Yorku gdje je opala kupovna moć.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!