zračna luka Charleroi

Novi štrajk u Ryanairu u Belgiji, otkazano 88 letova

14.08.2023 u 17:48

Bionic
Reading

Ukupno 88 letova u polasku i u dolasku u zračnu luku Charleroi u Belgiji, otkazano je u ponedjeljak i u utorak zbog štrajka Ryanairovih pilota nezadovoljnih radnim uvjetima, što je njihov treći štrajk u mjesec dana

Oko 15.000 putnika koji trebaju poletjeti i sletjeti u Charleroi pogođeno je ovim socijalnim pokretom, rekla je za AFP uprava zračne luke.

Ryanairovi piloti bazirani u Belgiji već su štrajkali za vikend 15. i 15. lipnja (otkazano 120 letova) i za vikend 29. i 30. srpnja (96 otkazanih letova).

Irskoj kompaniji predbacuju da ne poštuje kolektivni ugovor po kojemu imaju pravo na određeni broj dana odmora u zamjenu za smanjenje plaće na koje su pristali 2020. u vrijeme epidemije covida-19.

Sindikat pilota optužuje kompaniju da ne poštuje belgijski zakon i da uspješno posluje zahvaljujući "socijalnom dumpingu" koji stvara nelojalnu konkurenciju u odnosu na druge kompanije.

"Osoblje je ogorčeno. Naš poslodavac otvoreno kaže da neće poštovati zakone (...) i kaže nam: Povucite sve tužbe, inače ću vam produljiti radno vrijeme i neću uskladiti plaće s inflacijom", rekao je Didier Lebbe, predstavnik sindikata zaposlenika.

Kompanija pak ističe da više od polovine Ryanairova prometa u Charleroiju osiguravaju zrakoplovi na kojima radi nebelgijsko osoblje.

"Sindikati belgijskih pilota bi trebali pregovarati, a ne stupati u štrajk", reagirao je Ryanair u srpnju, izrazivši zadovoljstvo postignutim dogovorom s njihovim talijanskim, španjolskim i francuskim kolegama o radnim uvjetima.