prozvali borasa

Sindikat: Sveučilište u Zagrebu kreće u obračun sa svima koji se ne slažu s Upravom

23.04.2021 u 15:13

Bionic
Reading

Sindikat znanosti i visokog obrazovanja ocijenio je u priopćenju u petak da uprava Sveučilišta u Zagrebu kreće u otvoren obračun sa svima koji su je "mogli koštati pozicije", osvrćući se na smjenu predsjednika Odbora za proračun Zorana Nakića i druge odluke Senata sa sjednice 20. travnja.

Na sjednici Senata Sveučilišta u Zagrebu, koja je održana u utorak, 20. travnja putem Zoom platforme, Senat je sa samo šest glasova protiv i 13 suzdržanih, kako navodi Sindikat, smijenio "čestitog čovjeka koji se odgovorno ponašao prema zaduženju kojeg se prihvatio".

Profesor Zoran Nakić je, podsjećaju, "zajedno sa svim drugim članovima Odbora u jeku sveučilišne krize u veljači ove godine, nakon niza upozorenja na Senatu, morao potražiti pomoć medija da bi upozorio na nemogućnost funkcioniranja Odbora i to zbog potpunog ignoriranja Odbora od strane prorektora za financije Tonćija Lazibata i nemogućnosti dobivanja traženih financijskih podataka".

Za sve članove akademske zajednice Sveučilišta u Zagrebu, smatra Sindikat, trebala bi biti alarmantna informacija da Odbor za proračun nije mogao imati uvid u prihode i rashode Rektorata koji uključuju ne samo sredstva od subvencija participacija, već i vlastita sredstva kojima raspolaže Sveučilište. Da su onemogućeni u svom radu, pismeno su se izjasnili svi članovi Odbora, kaže se u priopćenju.

Problematična točka sjednice Senata bilo je i davanje suglasnosti na program rada predloženika za dekana Fakulteta hrvatskih studija. Sindikat je prije pisanim putem upozorio rektora Damira Borasa da se izbor dekana na FHS-u provodi protivno odredbama Zakona, Statuta Sveučilišta i Statuta FHS-a, jer redovnog dekana ne biraju zaposlenici fakulteta, odnosno njihovi izabrani predstavnici, već oktroirano privremeno fakultetsko vijeće imenovano od Senata, a koje za to nije ovlašteno, kaže se u priopćenju koje je potpisao predsjednik Sindikata Petar Pervan.

Kada je na to na sjednici Senata upozorila predstavnica Sindikata Vesnica Garašić, rektor Boras i prorektor Ante Čović, kako navodi Sindikat, "uputili su na njezin račun lavinu osobnih uvreda".

"Žalosti nas što je profesorica Garašić braneći prava svojih kolega na FHS-u bila izložena takvom brutalnom osobnom napadu, a s neskrivenom razočaranjem suočavamo se sa činjenicom da nitko od članova Senata nije stao u obranu barem kulture dijaloga na sjednicama Senata", kaže se u priopćenju.

I ovog puta su visoko obrazovani ljudi, dekani, bez posebnog interesa za cijeli slučaj, bez želje da prethodno čuju savjet svojih pravnih službi, glasali za nezakonit postupak. Autonomija nije samovolja, a autonomija u kojoj se Sveučilištem upravlja na način koji to rade Boras i Čović besmislena je i štetna autonomija, kaže se.

Sindikat dodaje da "primjera ima na svakom koraku" te da odluka rektora Borasa i njegovog Rektorskog kolegija da će plaću, koju je Ministarstvo znanosti i obrazovanja uskratilo prorektoru Čoviću zbog nezakonitog radnog odnosa nakon 70. godine života, isplaćivati Rektorat Sveučilišta u Zagrebu zasigurno ne spada u kategoriju odgovornog korištenja javnih sredstava. "A ni tu odluku ni na koji način dekani nisu doveli u pitanje", ističe Sindikat.

Štoviše, da bi svoj nezakoniti radni odnos zaštitio odlukom Senata, prorektor Čović je Senatu predložio na verifikaciju novu odluku, po kojoj će ubuduće Senat, a ne Nacionalno vijeće, kako je to Zakonom predviđeno, odlučivati jesu li ispunjeni svi zakonski uvjeti za produljenje radnog odnosa nakon 65. godine života.

"Na ovaj prijedlog komentar je imala jedino profesorica Garašić ukazavši na protuzakonitost odluke. Ni ovog puta profesorica Garašić nije bila pošteđena osobnih uvreda od strane dvaju prorektora, Čovića i Šimprage, te rektora Borasa. Ni ovog puta nitko od članova Senata nije stao u zaštitu profesorice. I ovog puta je svima duboka šutnja bila najpragmatičnija odluka. I usprkos savjetu dekana Pravnog fakulteta profesora Glihe da se odluka odgodi, Senat je s 11 suzdržanih i 55 glasova ZA usvojio i ovu, nesumnjivo protuzakonitu odluku", kaže se u priopćenju Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja.