POVEĆANJE PLAĆE I REGRES

Sindikati posvađani, jedan odbio vladinu ponudu, drugi je prihvatili: 'Stipić je pogriješio u taktici, umorni smo od njegovih gluposti'

27.05.2020 u 09:00

Bionic
Reading

Iz Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu 'Preporod' izvijestili su u srijedu da se gotovo 75 posto njihova članstva izjasnilo protiv Vladina prijedloga o suspenziji povećanja osnovice plaće za dva posto u lipnju i dva posto u listopadu te isplate regresa. S druge strane, sindikati učitelja i nastavnika su nakon sastanka s vladom objavili kako pristaju na vladinu ponudu i kako ove godine neće biti povećanja osnovice na plaću

'Nema povećanja osnovice kad u hrvatskoj svima padaju plaće, to je znak solidarnosti', rekao je šef Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec nakon izlaska s pregovora.

'Gospodin Stipić je pogriješio u taktici. Neodgovorno su izvješćivali svoje članove. Vlada ima problema s punjenjem proračuna. Smatramo da smo učinili dobro za naše članove i poslali dobru poruku građanima Hrvatske', dodao je.

Šef Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić bio je još oštriji.

'Mi smo jako dobri taktičari, a Stipićeva taktika se sastoji od jednog jedinog - nemoj ništa potpisati i onda iz busije napada one koje potpišu. Fascinantno je da on ostaje predsjednik sindikata. Umorni smo od njega i njegovih gluposti', kazao je Ribić.

'Preporod' je proveo izjašnjavanje 25. i 26. svibnja u 389 osnovnoškolskih i srednjoškolskih ustanova u kojima organizirano djeluje, uoči pregovora o prihvaćanju Dodatka II. Temeljnom kolektivnom ugovoru za službenike i namještenike u javnim službama.

Prema dosad pristiglim podacima iz 313 škola, 74.54 posto članstva odbilo je, a 25.09 posto prihvatilo prijedlog Vlade Republike Hrvatske o suspenziji povećanja osnovice plaće za dva posto u lipnju i dva posto u listopadu te isplati ovogodišnjeg regresa putem CRO kartice (0.38 posto nevažećih listića).

Od onih koji su pristupili izjašnjavanju, 1270 članova izjasnio za prihvaćanje prijedloga Vlade, dok je 3673 članova ponudu Vlade odbilo, izvijestili su iz 'Preporoda'.

Sukladno rezultatu provedenog izjašnjavanja, najavili su, predstavnik 'Preporoda' će na današnjem sastanku odbiti prijedlog Vlade.

'Hoće li prijedlog Vlade biti prihvaćen znat ćemo danas nakon što saznamo rezultate izjašnjavanja i očitovanja tijela iz svih 11 reprezentativnih sindikata u javnim službama', rekao je predsjednik 'Preporoda' Željko Stipić.

Pregovori između pregovaračkog odbora Vlade RH i predstavnika sindikata o sklapanju dodataka kolektivnim i temeljnim kolektivnim ugovorima s predstavnicima javnih i državnih službi nastavljeni su danas u Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava.

Pregovori će se održati kroz tri odvojena sastanka - s predstavnicima sindikata javnih službi; s predstavnicima sindikata znanosti i visokog obrazovanja, učitelja i zaposlenih u srednjim školama i s predstavnicima državnih službi.