istraživanje

Sindikat Preporod: Maturanti nedovoljno znaju o svijetu rada i pravima iz radnog odnosa

10.03.2020 u 11:24

Bionic
Reading

Hrvatski maturanti premalo znaju o svijetu rada i pravima iz radnog odnosa, pokazalo je istraživanje koje je proveo sindikat Preporod u sklopu projekta 'Znanjem do prava', a čije je rezultate u utorak u Varaždinu predstavio predsjednik tog sindikata Željko Stipić

Sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod s partnerima Međimurskom županijom, Udrugom ravnatelja osnovnih škola, Pravnim fakultetom Sveučilišta u Splitu te Radničkim sindikatom Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje provodi projekt 'Znanjem do prava' koji se financira iz fondova EU u iznosu od oko 1,4 milijuna kuna.

U sklopu tog projekta provedeno je istraživanje među više od 1100 učenika završnih razreda srednjih škola, a cilj mu je bio, kazao je Stipić, saznati što učenici znaju o svijetu rada, zapošljavanju te pravima iz radnog odnosa.

'Naši su učenici jedva dobili prolaznu ocjenu, što znači da premalo znaju o pravima iz radnog odnosa. To je zato što ih mi kroz njihovo školovanje ni na koji način ne pripremamo za ovu dimenziju svijeta rada', rekao je Stipić naglasivši kako su učenici ono što znaju uglavnom doznali od svojih roditelja i prijatelja.

Nedopustivo da učenici ulaze u svijet rada potpuno nepripremljeni

Maturanti su, kazao je, najbolje rezultate ostvarili na pitanjima koja se tiču zasnivanja radnog odnosa i primanja plaće, dok su najlošiji rezultati na pitanjima vezanim uz prekovremeni rad, trajanje ugovora na određeno vrijeme te pitanjima o sindikalnom organiziranju.

'To je poruka nad kojom bi se svi trebali zabrinuti. Očekujem da će se u nekim budućim reformama mjesta za ovu tematiku naći u predmetima kao što su građanski odgoj ili nešto slično jer je nedopustivo da nam učenici ulaze u svijet rada potpuno nepripremljeni', naglasio je predsjednik Preporoda te istaknuo kako su ovim istraživanjem odradili pionirski posao.

U sklopu projekta provedeni su dvodnevni stručni skupovi s povjerenicima i članovima sindikata te predstavnicima partnera projekta na kojima su se obrađivale teme iz područja sindikalnog djelovanja, zaštite na radu te vođenja i upravljanja školskih ustanova.

Posavec: Učenici pripremljeni za tržište rada povezuju obrazovanje i gospodarstvo

Međimurski župan Matija Posavec izrazio je zadovoljstvo što se Sindikat, osim kompetencijama učitelja, bavi i ulaganjem u učenike. Dodao je i kako je važno da se učenici dobro pripreme za tržište rada jer se tako povezuju obrazovanje i gospodarstvo.

'To može biti korisno za sve - i za sindikate, i za učitelje i za učenike, a nama u Međimurju je to izuzetno važno, s obzirom na to da želimo u obrazovanju, kao i u mnogočemu drugome, biti primjer dobre prakse', naglasio je župan Matija Posavec.

U sklopu projekta hrvatskim maturantima će se dijeliti brošure s informacijama koje su im važne prije ulaska u svijet rada.