akcija 'boranka'

Sindikat Preporod će posaditi 9000 sadnica na opožarenom području

  • Autor: I. I. / Hina
  • Zadnja izmjena 11.06.2019 14:15
  • Objavljeno 11.06.2019 u 14:15
Predsjednik Sindikata Preporodc Željko Stipić

Predsjednik Sindikata Preporodc Željko Stipić

Izvor: tportal.hr / Autor: Leo Nikolić Tportal

Sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod najavio je u utorak akciju 'Boranka' u sklopu koje će, u suradnji sa Savezom izviđača Hrvatske, posaditi 9000 stabala na Mosoru i time obilježiti 9000 dana svoga djelovanja

Predsjednik Sindikata Preporod Željko Stipić rekao je na konferenciji za novinare da će 300 članova sindikata posaditi 9000 sadnica kako bi obilježili 25 godina postojanja i iza sebe ostavili trajni trag - šumu.

'Boranka' je hvale vrijedna akcija kojoj smo se pridružili kako bi ostavili trajni trag. U listopadu ćemo na padinama Mosora zasaditi 9000 sadnica za 9000 naših članova i 9000 dana djelovanja sindikata, kazao je Stipić.

Obvezao se da će svaki novi član sindikata dobiti sadnicu koju će posaditi i skrbiti o njoj. Naveo je primjer obrazovnog sustava Filipina koji nalaže da svaki učenik prije završetka školovanja mora posaditi bar deset stabala te predložio da takvu praksu preuzme i Hrvatska.

U ovogodišnjoj akciji bit će posađeno 40.000 sadnica

Podsjetivši da je lani u akciji 'Boranka' 2500 volontera posadilo oko 25.000 stabala, izvršni direktor Saveza izviđača Hrvatske Dan Špicer najavio je kako će ove godine biti posađeno najmanje 40.000 sadnica.

'U ovogodišnjoj akciji sudjelovat će najmanje 4000 volontera, a izviđačima bi se moglo pridružiti barem još toliko ljudi koji su pokazali interes za akciju', ustvrdio je.

Špicer kaže da su se izviđači udružili s Hrvatskom gorskom službom spašavanja i Hrvatskim šumama kako bi pomogli pošumiti opožarene prostore. Požari često nastaju zbog ljudskog djelovanja, a zgarišta bi se teško obnovila bez ljudskog djelovanja.

'Akcija je prerasla u prepoznatljivu aktivnost i izvan hrvatskih granica, a pozitivno je što se u njezinu sklopu provodila svojevrsna edukacija u školama i vrtićima. Preko 6000 djece učilo je o važnosti očuvanja šuma, klimatskim promjenama i ekologiji', rekao je.

U požarnoj sezoni 2017. godine zabilježeno je više od 6000 požara u kojima je izgorjelo oko 100.000 hektara šuma.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!