SINDIKALISTI PRED SABOROM

Nastavnici pred Saborom najavili subotnji prosvjed: Vi nam možete osigurati sigurne škole

  • Autor: I. I. / Hina
  • Zadnja izmjena 13.12.2018 13:13
  • Objavljeno 13.12.2018 u 12:02
Predsjednik sindikata Željko Stipić

Predsjednik sindikata Željko Stipić

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Bruno Konjević

Sindikat zaposlenih u hrvatskom školstvu Preporod, mreža Nastavnici organizirano i Školska zbornica najavili su u četvrtak pred Hrvatskim saborom, dijeleći saborskim zastupnicima letke u kojima upozoravaju da bez sigurne škole ne može biti kvalitetnog obrazovanja, javni skup 'Za sigurnu školu' u subotu na Trgu bana Jelačića

Predsjednik Sindikata Preporod Željko Stipić rekao je novinarima da su se okupili pred Hrvatskim saborom jer on može jako puno napraviti za poboljšanje sigurnosti u školama, budući da donosi zakone.

Napomenuo je kako se ovih dana donosi novi Kazneni zakon kojim se, ako ima dobre volje, postojeće stanje može značajno unaprijediti.

Podsjetio je kako je 10.000 učitelja ljetos potpisalo peticiju kojom se traži da se nastavnici, kako bi se zaštitili od nasilja, statusno izjednače sa zaposlenicima u zdravstvenim ustanovama.

Ne vidimo razloga zašto se to ne bi napravilo, rekao je Stipić dodavši kako Zakon o odgoju i obrazovanju propisuje pedagoške mjere kojima se rješava problem učeničkog nasilja. 'Prema tome, u Saboru se može puno napraviti i zato smo baš danas htjeli biti ovdje', istaknuo je.

U ime mreže Nastavnici organizirano Ivan Bertović naglasio je kako je važno osigurati prostor u kojem su svi sudionici u obrazovnom procesu sigurni od nasilja - od učenika preko roditelja do učitelja i nastavnika.

'Škole za život' nema bez sigurnosti za život, istaknuo je Bertović upozorivši kako će novac poreznih obveznika, koji se izdvaja za obrazovanje, biti bačen budu li se učenici, nastavnici i učitelji bojali ići u škole.

'Pozivamo na dijalog i podizanje svijesti jer je dijalog u društvu nužan', poručio je Bertović.

Odgovarajući na novinarski upit rekao je kako očekuju dobar odaziv na prosvjed napomenuvši kako mreža Nastavnici organizirano ima oko 13.000 članova.

Okupljanje će početi u subotu u 11 sati ispred Hrvatskoga narodnog kazališta, a središnji događaj počet će simbolički u 12 sati i pet minuta na Trgu bana Josipa Jelačića.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!