prosvjetari

Sindikat policijskih službenika osuđuje policijsko popisivanje prosvjednika

26.11.2019 u 12:41

Bionic
Reading

Sindikat policijskih službenika (SPS) oštro je osudio u utorak policijsko popisivanje prosvjednika koji su sudjelovali na prosvjedu u Zagrebu, te od resornog ministra Davora Božinovića i šefa policije Nikole Miline traže ispriku i utvrđivanje nalogodavca

'Oštro osuđujemo ovakvo ponašanje policije koje se nikako ne može pravdati 'rutinskom provjerom radi sigurnosne provjere', već se može smatrati demonstracijom sile represivnog aparata, i neprihvatljivim ponašanjem s obzirom na to da je doba komunizma i milicije, kada se građane popisivalo zbog odlaska u crkvu, odavno prošlo', stoji u priopćenju SPS-a koje potpisuje predsjednik Mario Puškarić.

Otvoreno pismo poslali su ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću i glavnom ravnatelju policije Nikoli Milini.

Tvrde kako su policijski službenici tražili podatke sindikalne povjerenice, njezin status, te tko je organizator prosvjeda. 'Kasnije se medijima to postupanje pravdalo rutinskom provjerom radi sigurnosne procjene', navode u priopćenju.

Naglašavaju kako ne mogu vjerovati da se to događa u današnje vrijeme kada je Hrvatska punopravna članica EU-a.

'Stoga od vas očekujemo da se ispričate javnosti i utvrdite tko je nalogodavac ovakvog postupanja policije i skladno tome ga razriješite dužnosti rukovodećeg policijskog službenika', stoji u priopćenju SPS-a. Riječ je o jednom od nekoliko policijskih sindikata, no nije reprezentativan.

Glavni ravnatelj policije Nikola Milina poručio je u utorak kako policija u Krapinsko-zagorskoj županiji nije prikupljala osobne podatke prosvjednika u školama, već je samo popisivala broj sudionika koji su se uputili na prosvjed u Zagreb kako bi osigurala protočnost i sigurnost prometa.

Predsjednik srednjoškolskog sindikata Branimir Mihalinec upitao se nakon pregovora s Vladom u ponedjeljak što je policija istraživala o prosvjednicima i kakve je popise prosvjednika radila u toj županiji. 'To smatramo zastrašivanjem ljudi koji su u štrajku', rekao je.