POPISIVALI BROJ PROSVJEDNIKA

Ravnatelj policije objasnio zašto su išli po školama, sindikati: To je zastrašivanje!

26.11.2019 u 11:40

Bionic
Reading

Glavni ravnatelj policije Nikola Milina poručio je u utorak kako policija u Krapinsko-zagorskoj županiji nije prikupljala osobne podatke prosvjednika u školama, već je samo popisivala broj sudionika koji su se uputili na prosvjed u Zagreb kako bi osigurala protočnost i sigurnost prometa

'Kada imamo prosvjede s velikim brojem sudionika, najviše se to događa na području Policijske uprave zagrebačke, policijske uprave dostavljaju podatke o prijevoznim sredstvima, broju autobusa, kako bi se na bolji način osigurala protočnost i sigurnost prometa, te kako bi se poduzele sve mjere osiguranja da sve protekne u najboljem redu', kazao je Milina.

Dodao je kako je policija dolazila u škole u toj županiji kako bi prikupila podatke o broju sudionika, što je uobičajena radnja, a nikako nisu popisivali osobne podatke učitelja, štrajkaša ili prosvjednika.

Predsjednik srednjoškolskog sindikata Branimir Mihalinec upitao se nakon pregovora s Vladom što je policija istraživala o prosvjednicima i kakve je popise prosvjednika radila u toj županiji. 'To smatramo zastrašivanjem ljudi koji su u štrajku', rekao je.

Milina je pojasnio da se nije radilo o zastrašivanju, već o prikupljanju podataka kako bi se na području Zagreba na najbolji mogući način osigurala sigurnost u prometu.

Veliki prosvjed na zagrebačkom Jelačićevu trgu, organizirali su sindikati zaposlenih u obrazovanju pod sloganom 'Hrvatska mora bolje'. Prema procjenama ondje se okupilo između 30 i 40 tisuća ljudi. Sindikati štrajkaju već 31 dan, a učenici su do danas izgubili 12 dana nastave.

Upitan zašto su se prikupljali podaci o prosvjednicima ako su organizatori te podatke dostavili prilikom prijave prosvjeda, Milina je ustvrdio kako je to samo njihov opći podatak. 'Policijske uprave uvijek dostavljaju općenito dodatne podatke o smjeru kretanja prijevoznih sredstava', rekao je.

Kazao je kako je to uobičajena radnja policije kod velikih prosvjeda ili drugih javnih okupljanja za koje vjeruju da će se okupiti veći broj ljudi.

Milina nije precizirao koliko je prosvjednika bilo na jučerašnjem prosvjedu.

'Policiji je najbitnije da sve protekne u najboljem redu, a sami organizatori objavljuju koliko je bilo sudionika, a to se može pregledati, svi ste vidjeli fotografije', zaključio je ravnatelj policije.