sastanak s premijerom

Sindikat policije tražit će minimalni koeficijent 1,0

05.06.2023 u 11:28

Bionic
Reading

Predsjednik Sindikata policije Hrvatske Dubravko Jagić izjavio je u ponedjeljak uoči radnog sastanka premijera Andreja Plenkovića i sindikalnih predstavnika da će u ime državnih službenika tražiti da najmanji koeficijent bude 1,0

Za tvrdnje predsjednice Sindikata lokalnih službenika i namještenika Ive Šušković da im rade štetu, Jagić je ustvrdio da to nije točno, dodavši da se to vidi i po porastu članstva njegovog sindikata. Jagić je poručio da rade dugoročno te da se ne bore smo za jednu branšu nego za sve državne službenike i namještenike.

Jagić smatra da štrajk koji je u ponedjeljak ujutro počeo u organizaciji Sindikata državnih službenika i namještenika nije zakonit. Trenutno je po njegovim riječima najniži koeficijent u tim službama 0,85, odnosno 0,90, te da ispod zahtjeva da bude 1,0 neće ići.

Štrajk uvijek možemo organizirati, kao SPH, a oni koji misle da ih kočimo to je njihov problem, poručio je Jagić uoči radnog sastanka predsjednika Vlade Andreja Plenkovića s predstavnicima sindikata javnih i državnih službi u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici. .

Predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske Stjepan Topolnjak rekao je kako očekuju od premijera da im da neku ponudu, ne isključujući mogućnost štrajka ne bude li zadovoljavajuća, a nakon provedenog postupka mirenja.

Napomenuo je da su u tijeku pregovori za granski kolektivni ugovor u zdravstvu koji se nastavljaju sutra. Ne bude li danas ništa, vjerojatno će biti sutra, rekao je Topolnjak.

Upitan je li Vlada parcijalnim dogovorom s liječnicima otvorila "Pandorinu kutiju", rekao je da je to otvorilo zahtjeve i ostalih sindikata premda su i oni već iznijeli zahtjeve , ali su pričekali pregovore za granski kolektivni ugovor i očekuju ispunjenje zahtjeva i ostalih radnika u zdravstvenom sustavu koji bez njih ne može funkcionirati. Nije želio špekulirati o razlozima takvog premijerovog postupka.

Upitan je li Vladino traženje sudske ocjene zakonitosti štrajka u pravosuđu pokušaj lomljenja sindikata, Topolnjak je ponovio da su u pregovorima za granski kolektivni ugovor i da imaju mogućnost organiziranja štrajka.

Uz predsjednika Vlade na sastanku su, kako je najavljeno potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministar financija Marko Primorac, ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica, ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović, ministar rada i mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić, ministar zdravstva Vili Beroš te ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.