ubojstvo u osijeku

Sindikat policije: Pustimo odvjetništvo i sudstvo da odrade svoj posao

26.09.2023 u 17:12

Bionic
Reading

Sindikat policije Hrvatske (SPH) u utorak je izrazio sućut obitelji tragično stradale djevojke u Osijeku, zbog čijeg je ubojstva službenim pištoljem pokrenuta istraga protiv policajca, te su pozvali javnost da "stane s pokušajima generalizacije i stigmatizacije policije i policijskih službenika u cjelini"

"U svjetlu tragičnog događaja koji je potresao našu zemlju, gdje je život izgubila 21-godišnjakinja iz Osijeka, želimo izraziti duboku sućut obitelji i prijateljima stradale djevojke. Svjesni smo boli i tuge koju osjećaju te im želimo pružiti svu potrebnu podršku", navode u priopćenju.

Reagirajući na medijske upite u SPH kažu kako su uvjereni da nije bilo zataškavanja cijelog slučaja, "već je možda postojala nespretna komunikacija u početku". Policija je svog službenika prvobitno teretila za blaža kaznena djela, sumnjajući da je neoprezno rukovao službenim naoružanjem, a osječko državno odvjetništvo je u petak to prekvalificiralo u ubojstvo te zatražilo istražni zatvor.

U SPH smatraju da je glavni razlog otvorenim pitanjima složena procedura predkaznenog i kaznenog postupka u kojem policija nakon prijave ili otkrivanja kaznenog djela isključivo služi kao pomoć državnom odvjetništvu na način da prikuplja dokaze, provodi očevid te obavlja ispitivanja i razgovore sa svim osobama koje su uključene ili se povezuju s navedenim događajem.

Temeljem prikupljenih raspoloživih činjenica i dokaza policija sve prosljeđuje državnom odvjetništvu s prijedlogom kvalifikacije kaznenog djela. Nakon toga državni odvjetnik zadužen za konkretni slučaj na osnovu dostavljenih dokaza donosi odluku postoji li razlog za pokretanje istrage ili podnošenje kaznene prijave prema sudu. 

Također, dodaju u SPH, državni odvjetnik po potrebi može od policije, drugih sudionika i svjedoka tražiti dodatne informacije ili provođenje dodatnih dokaznih radnji.

SPH: Praksa policijskog zataškavanja kod nas ne postoji

U tom pogledu, kažu, policija i državno odvjetništvo oduvijek surađuju, a njihovu suradnju definiraju Zakon o kaznenom postupku koji detaljno propisuje pokretanje i tijek kaznenog postupka, kao i Kazneni zakon koji opisuje kaznena djela i propisuje moguće kazne.

Podsjećaju da se slučaj sada nalazi u rukama Županijskog državnog odvjetništva u Osijeku, koje će "s posebnom pažnjom provesti kvalitetnu istragu te podnijeti optužni prijedlog sukladno kvalifikaciji kaznenog djela koje se utvrdi nakon istrage. Nakon svega, konačnu odluku donosi sud koji će sagledati sve dokaze, kao i svjedočenja svih uključenih te svjedoka".

Sindikat policije Hrvatske navodi da u ovom slučaju mora reagirati zbog pokušaja stvaranja dojma kako policija svjesno želi zataškati pojedine slučajeve te poručuju da takva praksa kod nas ne postoji, "osobito ona nije sustavna".

"Ako je pojedinih pokušaja i bilo u prošlosti, vjerujemo da su isti i sankcionirani kada su se uspjeli dokazati. Pokušaj generalizacije i stigmatizacije policije i policijskih službenika u cjelini može imati negativan učinak po sigurnost građana, a i samih policijskih službenika čiji je ključni zadatak štititi živote naših sugrađana, kao i njihovu imovinu i sigurnost", navode u priopćenju.

Podsjećaju da u Hrvatskoj radi oko 20 tisuća policijskih službenika i ovakvi događaji su izuzetno rijetki i nikako ne mogu biti odraz i slika cijele hrvatske policije.