SMANJENJE DODATAKA

Sindikat objasnio ministru Orepiću što je to plaća

18.05.2016 u 16:37

Bionic
Reading

U povodom izjave ministra unutarnjih poslova Vlahe Orepića da u MUP-u nije došlo do smanjenja plaća Sindikat policije Hrvatske priopćio je u srijedu da svako smanjene dodataka znači i izravno smanjenje plaće

Bilo kakva objašnjenja da nije smanjen koeficijent, već samo dodaci te time nije smanjena plaća, ne stoje, ističe sindikat u priopćenju.

Podsjećaju da u Zakon o policiji (članak 78.) stoji: 'Plaća policijskog službenika sastoji se od osnovne plaće i dodatka za rad na poslovima s posebnim uvjetima. Osnovnu plaću policijskog službenika čini umnožak koeficijenta složenosti poslova radnog mjesta na koje je policijski službenik raspoređen i osnovice za izračun plaće, uvećan za 0,5% za svaku godinu navršenoga radnog staža. Koeficijent složenosti poslova radnog mjesta policijskog službenika sastoji se od osnovnog koeficijenta uvećanog za postotak za specifičnost policijske službe'.

Ponavljaju da je plaća i koeficijent i dodaci na plaću, te da svako smanjenje dodatka ili koeficijenta predstavlja smanjenje plaća.

'Ovo je osobito bitno jer smanjenje masa plaća manjim dodacima, a višim koeficijentima, iznosi preko 5 milijuna kuna na godišnjoj razini i to je činjenica, a ne stajalište ili interpretacija. Sve ostalo izrečeno po navedenom pitanju je samo stajalište i konstatacija', stoji u priopćenju.

Ministar Orepić je u razgovoru s novinarima nakon sjednice Vlade rekao da u MUP-u nije došlo do smanjenja plaća i da unutar sustava 'ima još prostora za pravedniju raspodjelu ukupnih primanja'.