otvoreno pismo

Sindikat ministrici Divjak: Predškolski odgojitelji zanemareni

  • Autor: I. I. / Hina
  • Zadnja izmjena 25.10.2019 11:15
  • Objavljeno 25.10.2019 u 11:15
Ilustracija

Ilustracija

Izvor: Pixsell / Autor: Zarko Basic/PIXSELL

Iz Sindikata obrazovanja, medija i kulture Hrvatske poslali su u petak otvoreno pismo ministrici obrazovanja Blaženki Divjak u kojem upozoravaju da odgojitelji u predškolskim ustanovama, kao prvi učitelji, nisu dobili na važnosti koja im pripada unutar njezina ministarstva i da su suočeni s lošim uvjetima rada

Istaknuli su i kako još ne znaju što se namjerava poduzeti kako bi uvjeti rada zaposlenih u dječjim vrtićima bili humaniji, te kako bi smjernice i ciljevi s papira postali njihova stvarnost.

Ministricu Divjak u pismu su izvijestili da jedinice lokalne uprave i samouprave i Grad Zagreb ne provode zakone i propise koji reguliraju tu djelatnost i da bi taj problem trebalo rješiti Ministarstvo obrazovanja.

Zbog toga su, kažu, poslali više zamolbi za sastanak na kojem su ministrici željeli iznijeti probleme i predložiti rješenja, ali nikada nisu dobili nikakav odgovor.

'Odgojitelji rade u iznimno stresnim situacijama, pod pritiskom, s velikim brojem djece u grupi, što dovodi u pitanje provođenje odgojno-obrazovnog rada na kvalitetan način. Odgojitelji odrađuju puno više sati rada s djecom od zakonski dopuštenog, a nisu im priznati kao prekovremeni rad', ističu iz sindikata.

Podsjećaju i kako je i u sustavu sve više djece s teškoćama u razvoju, ali bez dodatnih odgojitelja za pomoć i potporu skupini, odgojitelji u privatnim i vjerskim vrtićima opterećeni su radom na više poslova. Također smatraju da je premalo novih dječjih vrtića s obzirom na potrebe.

Zbog tih problema, odgojitelji odlaze, a u sustav se uvode nestručne i nekompetentne osobe, upozoravaju iz sindikata.

'Samo motivirani radnici mogu podignuti vrtiće na stručnu i višu razvojnu razinu', poručuju iz Sindikata obrazovanja, medija i kulture te ističu da veliku odgovornost odgajatelja zasad prepoznaju i cijene samo roditelji.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!