RADNICI MU SLALI ČIZMU S '4 S'

Sindikalisti stali na stranu Ive Sanadera

15.01.2014 u 15:47

Bionic
Reading

Troje nekadašnjih sindikalnih čelnika posvjedočilo je na suđenju u slučaju Planinska da se bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader u drugoj polovici 2006. usprotivio da Hrvatske šume kupe zgradu za koju je, po tvrdnjama tužiteljstva, tri godine kasnije primio 17 milijuna kuna provizije.

Optužbe protiv Sanadera potkrijepio je njegov suoptuženik, mesar Stjepan Fiolić koji je na sudu ranije detaljno ispričao kako je bivšem premijeru nosio milijunsku proviziju u kutiji za hrenovke. Optužbe je priznao i bivši ministar Petar Čobanković koji je nakon nagodbe s tužiteljstvom osuđen na rad za opće dobro.

Zgradu su, prema optužnici, isprva trebale kupiti Hrvatske šume, no bivša predsjednica Hrvatskog sindikata šumarstva Gordana Colnar posvjedočila je kako je na sastanku sa Sanaderom stekla dojam da on o tome nije ništa znao. Kazala je da su radnici bili jako nezadovoljni pričom o kupnji nove zgrade jer su smatrali da prioritet imaju ljudi na terenu koji nisu imali potrebnu zaštitnu opremu ni terenski dodatak.

'I ono što su dobivali bilo je loše kvalitete. Radnici iz Nove Gradiške poslali su mi čizmu koja je ostavljala otiske '4 S'. Ja sam je uzela, ostavila na porti vlade i zamolila da je predaju Sanaderu', kazala je svjedokinja.

Prisjetila se i da je na sastanku Sanadera i šefa Ureda za socijalno partnerstvo Vitomira Begovića 2006. dogovoreno da se neće kupovati zgrada u Planinskoj te da će se nabaviti oprema za radnike i nju kao sindikalnu čelnicu postaviti za članicu nadzornog odbora Hrvatskih šuma. No, tome se protivio Čobanković koji je mjesecima odugovlačio s imenovanjem, kazala je Colnar.

I bivša predsjednica Saveza samostalnih sindikata Vesna Dejanović je kao glavnog krivca za sve što se događalo u Hrvatskim šumama prozvala Čobankovića, ističući da je sve olako prihvaćao, no ništa dogovoreno sa sindikatima nije izvršavao.

Dodala je i da je zbog riješavanja problema u komunikaciji između ministra i sindikata Sanader sazvao sastanak na kojem je naglasio da nema potrebe za kupnju zgrade u Planinskoj.

I Begović je potvrdio da je s premijerom razgovarao o problemima radnika u Hrvatskim šumama, ali i da je vidio i spornu čizmu te svjedočio Sanadreovim riječima da nema potrebe za kupnjom zgrade u Planinskoj.

Uz Sanadera i Fiolića na optuženičkoj klupi je i Mladen Mlinarević čija je tvrtka 2009. u procjeni navodno udvostručila vrijednost Fiolićeve zgrade prije nego ju je za 79,9 milijuna kuna kupilo Čobankovićevo ministarstvo.

Suđenje se nastavlja 4. veljače kada bi trebali svjedočiti Tomislav Čičko i Josip Delaš, a dan kasnije Sanaderova potpredsjednica vlade Đurđa Adlešić i ministar zdravstva Darko Milinović