prosvjedne akcije

Sindikalist iz Petrokemije: Nećemo stati s par autobusa na Markovu trgu

29.03.2023 u 15:01

Bionic
Reading

Predsjednik Sindikata energije, kemije i nemetala Hrvatske Željko Klaus najavio je u srijedu da će radnici Petrokemije poduzeti sindikalne akcije koje neće biti ograničene samo na „nekoliko autobusa na Markovu trgu“, ako se ponovno ne pokrene proizvodnja u kutinskoj tvornici.

„Mi nismo populistički sindikat, nećemo doći sat vremena galamiti na Markov trg pa se potom vratiti u Kutinu“, izjavio je Klaus u Hrvatskom saboru nakon što je Klub zastupnika Socijaldemokrata prikupio potpise za sazivanje tematske sjednice Odbora za poljoprivredu na kojem će se raspravljati o stanju u Petrokemiji.

Najavio je da će više detalja o potencijalnim akcijama reći nakon sastanka s Upravom Petrokemije sazvanog za 4. travnja i skupštine reprezentativnih sindikata i udruga branitelja 5. travnja.

„Neki će se sjetiti 1998., kada smo se 72 dana protivili pokušaju kriminalne privatizacije ili 2001., kada smo išli u blokadu autoceste. Ovo je upozorenje, neće se sve završiti s nekoliko autobusa na Markovu trgu“, poručio je Klaus.

Od premijera Andreja Plenkovića očekuje da postigne konsenzus s Inom i PPD-om, kao najvećim pojedinačnim dioničarima, ili s turskim investitorom Yildirimom, koji želi preuzeti većinski paket dionica. U slučaju da u tome ne uspije, Klaus traži da država ponovno preuzme vlasništvo nad Petrokemijom

Ako ne proradi Petrokemija onda nema ni Kutine

Također je upozorio da radnici više ne mogu čekati. „Molim one koji odlučuju da ne ubiju Kutinu. Za dva mjeseca nas nema, ako ne proradi Petrokemija onda nema ni Kutine“, zavapio je.

Predsjednik Socijaldemokrata Davorko Vidović napominje da se trećina proračuna Kutine puni izravno iz Petrokemije, stoga bi njezin kolaps doveo do socijalnog kolapsa cijelog grada.

„Tražimo nastavak proizvodnje s postojećim vlasnicima ili uvođenje investitora koji preuzima sve ugovorne obveze dosadašnjih vlasnika ili da država preuzme vlasništvo nad tom važnom kompanijom koja je temelj za poljoprivrednu proizvodnju“, rekao je.

Predsjednica saborskog Odbora za poljoprivredu Marijana Petir ima rok od osam dana da sazove tematsku sjednicu, na koju će biti pozvani predstavnici uprave, dioničara, ministrica poljoprivrede i ministar gospodarstva, kazao je zastupnik Socijaldemokrata Nikša Vukas

„Tražimo sjednicu da se taj problem razriješi, da vidimo što se događa, koji su prijepori. Svi pokazatelji nagovještavaju da bi se moglo dogoditi isto što i sa sisačkom rafinerijom“, dodao je Vukas.