agonija petrokemije

Vapaj iz Kutine: 'Još mjesec dana nerada i mi ćemo nestati s lica zemlje!'

20.03.2023 u 19:54

Bionic
Reading

Sve manje strpljenja imaju radnici Petrokemije. Tvrtka se nalazi u apsurdnoj situaciji jer proizvodnja stoji godinu dana, a novi vlasnik, turski Yildirim, još uvijek ju nije preuzeo iako je kupoprodajni ugovor s Inom i PPD-om potpisan prije nekoliko mjeseci. Sindikati Petrokemije zbog toga prozivaju Vladu i traže da okonča agoniju

Podsjetimo, Ina i PPD su 10. studenog prošle godine s predstavnicima Yildirima potpisali ugovor o prodaji tvrtke Terra mineralna gnojiva, koja ima 54,52 posto udjela u kutinskoj Petrokemiji. Tad se činilo da je to gotova stvar i da kutinska firma prelazi u turske ruke.

Međutim do danas taj proces nije završio. Kao problem su navodno iskrsnule okolišne dozvole, čije produljenje država (u Petrokemiji drži oko 40 posto vlasništva) uvjetuje ulaganjem milijun eura u modernizaciju proizvodnje kako bi se smanjilo ispuštanje štetnih čestica u zrak.

Kutinska tvrtka stala je s proizvodnjom gnojiva u proljeće prošle godine zbog divljanja cijena plina. Kad se stanje na plinskom tržištu smirilo, očekivao se nastavak proizvodnje. Međutim neriješeno vlasničko pitanje sve je stopiralo.

Zbog toga oko 1250 radnika strahuje za posao i traže, na čelu sa sindikatima, da se vlasnička zavrzlama što prije riješi.

'Da nešto ne valja, prvi put smo saznali na sastanku s ministrom gospodarstva Davorom Filipovićem 10. veljače. Dotad smo smatrali da je priča s prijenosom vlasništva gotova stvar. Gotovo su dvije godine prošle otkad je Yildirim prvi put iskazao interes. Od tada su Turci napravili dubinsko snimanje, ishodili su potrebne dozvole od susjednih zemalja i u studenom je potpisan kupoprodajni ugovor.

Proizvodnja je konačno trebala krenuti krajem prošle godine. Međutim stvar se otegnula i otišli smo na sastanak s Filipovićem. I on nas je tad šokirao. Otprilike je izjavio, ne mogu ga točno citirati, da ništa nije riješeno. I da država uopće nema pojma kakvi su planovi Turaka. Bili smo u čudu, jer nisu Turci došli prije dva mjeseca', rekao je za tportal Željko Klaus, predsjednik Sindikata energije, kemije i nemetala.

I on je, kaže, čuo da su problem okolišne dozvole. Jedna vrijedi do kraja 2024., a druga do kraja 2027. godine. Ali Klaus tvrdi da Yildirim, koliko on zna, u pregovorima uopće nije spominjao te dozvole, niti je uvjetovao preuzimanje Petrokemije produljenjem tih dozvola.

'Podržavam Vladu ako je odlučila braniti okolišne, nacionalne i strateške interese. Bravo! Ali ljudi moji, što ste čekali do sada!? Još mjesec dana nerada ove firme i ona će nestati s lica zemlje', upozorava Klaus.

Najveća opasnost za Petrokemiju je osipanje radnika. Prema riječima šefa sindikata, već su mnogi otišli zbog straha da se proizvodnja više neće pokrenuti iako su se dosad poštovala sva prava iz kolektivnog ugovora.

  • +5
Petrokemija Izvor: Pixsell / Autor: Nikola Cutuk/PIXSELL

'Neću vam govoriti o inženjerima i stručnom kadru. Njihov odlazak je strašan gubitak. Ali vi strašno gubite i ako vam ode čovjek sa srednjom stručnom spremom koji poznaje proizvodni proces. Ne možete obučiti novog radnika za mjesec dana. Proizvodnja amonijaka, kaže struka, po tehnologiji je jednaka nuklearki. To treba znati raditi', ustvrdio je Klaus.

Sindikati od Uprave Petrokemije traže da donese odluku o pripremi postrojenja za pokretanje i rokovima za početak proizvodnje što je prije moguće, a od Vlade, kao najvećeg pojedinačnog vlasnika, da odmah, u najkraćem roku, donese odluku kojom će se završiti proces promjene vlasništva nad dijelom dionica Petrokemije.

'Odlučite! Donesite odluku. Ne navijamo ni za Inu i PPD ni za Yildirim. Samo želimo da Petrokemija radi. To nije samo u interesu radnika, već i Kutine, grada kojem Petrokemija puni 30 posto proračuna, i hrvatske poljoprivrede. Ako Vlada odluči zatvoriti tvornicu, i to je odluka. Onda ćemo barem znati na čemu smo i tad će dobiti naš odgovor', poručio je Klaus.