RASKOL U ŽIVOM ZIDU

Sinčić ide u Bruxelles, Bunjac suspendiran, a na Facebooku je objavio zanimljiv status

04.06.2019 u 16:40

Bionic
Reading

Ivan Vilibor Sinčić, predsjednik Živog zida, suprotno njegovoj prvotnoj najavi ići će u Europski parlament. Uz ovu vijest iz Živog zida stigla je i vijest da je suspendiran Branimir Bunjac

'Prije europarlamentarnih izbora dogovorena je strategija da nitko od saborskih zastupnika ne ide u EP, jer tako je bilo složena lista i tako je komunicirano s javnošću. Međutim, dogodilo se to da je Branimir Bunjac izigrao dogovor. Složilo se tako da ja nisam u mogućnosti dati svoj mandat Lukaniću, a Bunjac mu ne želi prepustiti svoj. Ideja je bila da se profiliraju i rotiraju novi ljudi, njih pet. Dogovor je onemogućen, našli smo alternativno rješenje, a to je da do parlamentarnih izbora ja odem u Europski parlament, a onda ćemo kasnije vidjeti kako će se razvijati situacija. Nisam očekivao da će se Bunjac ovako ponašati i pozivam ga da prepusti mandat. Danas sam suspendirao Bunjca', rekao je Sinčić.

Podsjetimo, nositelj liste Živog zida za euroizbore bio je Tihomir Lukanić, Sinčić je bio posljednji, dvanaesti na listi, ali je osvojio najviše preferencijalnih glasova.

Prvi slijedeći po broju glasova bio je Branimir Bunjac, a odmah po okončanju izbora Sinčić je na Facebooku napisao kako je njegov izbor za odlazak u Bruxelles Lukanić.

'Svi smo se jednoglasno složili da Bunjac mora dati mandat Tihomiru Lukaniću. On to nije učinio i sad ga treći put pozivam da poštuje predizborni dogovor. Pričali smo nekoliko puta, a suspenzija stupa na snagu sutra. Ne želim u Europski parlament, želim da ide kolega Lukanić i sve ću učiniti da se to ispoštuje. Jedina je prepreka gospodin Bunjac', kazao je Sinčić.

Na pitanje koliko je na odluku da Sinčić ide u EP imala njegova supruga Vladimira Palfi, Lukanić je kazao da to nije istina, a Sinčić je dodao kako njen angažman/povratak u Saboru ovisi o Bunjcu. Naime, Bunjac je u Sabor ušao kao zamjena za Palfi.

'Gospodin Bunjac već tjedan dana odbija postupiti po dogovoru. Višestruko smo razgovarali. Suspenzija na snagu stupa sutra, donesena je prije nekoliko sati', rekao je Sinčić.

O Bunjćevoj sudbini u stranci odlučivati disciplinska komisija.

Suspenzija na snagu stupa u srijedu, 5. lipnja,, a odluka komisije može ići u četiri smjera - opomena, zabrana kandidiranja, zabrana imenovanja i isključenje iz stranke.

"Nema govora o raskolu u stranci, ovo je jednostavno jedan čovjek koji nečasno postupa protiv cijele stranke. Najbitnije je ostati pri svojim načelima", poručio je te dodao kako je stranka u reorganizaciji.

Tihomir Lukanić, koji je do nedavne ostavke bio glavni tajnik stranke, bit će politički tajnik, Toni Šunjić preuzima ulogu glavnog tajnika, Dominik Vuletić bit će međunarodni tajnik, Denis Martinić voditelj ureda u Bruxellesu, dok će Damjan Vucelić biti Sinčićeva zamjena u Saboru.

  • +12
Živi zid Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Nakon konferencije za medije Živog zida putem Facebooka oglasio se Branimir Bunjac.

Uz fotografiju sa psomBunjac je kratko napisao: Malo šetnje uoči novih izazova.