ZUROFF 'IZNENAĐEN'

Simon Wiesenthal je radio za Mosad

03.09.2010 u 14:23

Bionic
Reading

Simon Wiesenthal, koji je preživio holokaust i posvetio cijeli život lovu na nacističke zločince diljem planeta, otišao je u grob s važnom tajnom: radio je kao plaćenik izraelske tajne službe Mosad pod kodnim nazivom Theocrat

Otkriva to izraelski novinar Tom Segev, kolumnist dnevnika Haaretz, u knjizi 'Simon Wiesenthal: život i legenda', pa se sad prihvaća ono u što su mnogi vjerovali, ali se nisu usuđivali javno govoriti, da je stari lisac radio uz veliku pomoć izraelske države.

Wiesenthal je umro u svom domu u Beču 2005, u dobi od 95 godina, okružen mnogim tajanstvenim pričama o tome kako je otkrivao pa lovio znamenite naciste.

Segev, koji se poslužio obilnom dokumentacijom koju mu je na uvid dala Simonova kći Paulinka Kreisberg, iznosi podatak da je Wiesenthal najprije radio za politički odjel izraelskoga ministarstva vanjskih poslova (preteča Mosada), a zatim za samu tajnu agenciju.

Mosad mu je financirao prvi ured u Beču 1960, davao mu je mjesečnu plaču te isposlovao izraelsku putovnicu.

Nasljednik Wiesenthala, Efraim Zuroff, voditelj Centra Simon Wiesenthal u Izraelu, vjeruje u glavnu radnu tezu novinara Segeva, ali izražava da je potpuno iznenađen otkrićem. Dodaje da njegov centar ne surađuje s Mosadom, već da je suradnja bila uspostavljena samo s Wiesenthalom i samo u određenom razdoblju.

Zuroff pojašnjava da je otkriće važno jer pokazuje da je država Izrael imala puno veći utjecaj na lov na naciste i njihovo dovođenje pred lice pravde nego što se mislilo.