višemjesečni zastoj

Paket pomoći za Ukrajinu na konačnom usvajanju u Senatu

23.04.2024 u 22:12

Bionic
Reading

Milijarde dolara pomoći za Ukrajinu, Izrael i Tajvan dobile su zeleno svjetlo u američkom Senatu u utorak i taj paket zakona ide na glasanje o konačnom usvajanju nekoliko dana nakon što je Zastupnički dom iznenada prekinuo višemjesečni zastoj i odobrio pomoć

Senat je velikom većinom glasova, 80 prema 19, podržao paket od četiri zakona koje je usvojio Zastupnički dom, daleko više od 60 potrebnih da se otvori put za glasanje o konačnom usvajanju kasnije u utorak ili srijedu.

Jedan od prijedloga zakona predviđa 61 milijardu dolara za Ukrajinu, drugi 26 milijardi dolara za Izrael, a treći 8,12 milijardi dolara za "suprotstavljanje komunističkoj Kini" u Indo-Pacifiku. Četvrti uključuje potencijalnu zabranu aplikacije TikTok, mjere za prijenos zaplijenjene ruske imovine Ukrajini i nove sankcije Iranu.

Demokratski predsjednik Joe Biden obećao je da će potpisati taj paket čim prođe u Senatu.

Dva američka dužnosnika rekla su Reutersu da administracija već priprema paket vojne pomoći Ukrajini vrijedan milijardu dolara, prvi koji će biti osiguran iz zakona.

To bi otvorilo put isporukama vojne pomoći Ukrajini u roku od nekoliko dana, podižući moral njezinih vojnika. Priljev oružja trebao bi poboljšati izglede Kijeva da spriječi veliki ruski prodor na istok, rekli su analitičari, iako bi bilo korisnije da je pomoć došla onda kada ju je Biden zatražio prošle godine.

Ne zna se kako će novac za Izrael utjecati na sukob u Gazi. Izrael već prima milijarde dolara iz godišnje sigurnosne pomoći SAD-a. Paket uključuje humanitarnu pomoć za koju se pristaše nadaju da će pomoći Palestincima u Gazi.