čelnik srpske manjine u hrvatskoj

Pupovac: Nije se smjelo dogoditi da predsjednik Vučić ne može doći u posjet Jasenovcu

  • Autor: An. S.
  • Zadnja izmjena 17.07.2022 15:10
  • Objavljeno 17.07.2022 u 14:22
Milorad Pupovac, predsjednik SNV-a

Milorad Pupovac, predsjednik SNV-a

Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Saborski zastupnik i predsjednik SDSS Milorad Pupovac obratio se javnosti na izvanrednoj konferenciji za novinare.

Povod konferencije je odluka Vlada RH da ne dopusti dolazak Aleksandra Vučića, predsjednika Republike Srbije, u privatni posjet Spomen području Jasenovac.

'Prvo što želim reći je da do ovakve situacije i ovakvog odlučivanja nije smijelo doći. Nije se smjelo dogoditi da predsjednik Republike Srbije ne može doći u posjet Jasenovcu', prenosi N1.

Poručio je da se nije smjelo dogoditi da se traže alternativni načini kako bi se moglo osigurati da se taj dolazak osigura i da prođe u redu.

'Posebno se nije smjelo dogoditi jer je već dvaput u posljednjih godinu dana postojala komunikacija o datumima kada bi se to moglo dogoditi pa su se strane sporazumijele i odgodile. Ovaj put je ta komunikacija izostala. Ovaj put je moj napor da se ta komunikacija osigura propao. I to je ozbiljan problem. Ovo nije mala stvar, nije mali povod i nije povod odlaska na neku ne znam kakvu priliku. To je osjetljivo, traumatično, bolno pitanje u odnosima između Hrvata i Srba. Iz tog razloga se plašimo da zbog ovoga iovako loši odnosi mogu biti dodatno pogoršani”, rekao je Pupovac.

Dodaje da ovo pokazuje odsustvo želje da se ovakve okolnosti ne događaju i da se suradnja unaprijedi.

'Jasenovac je mjesto za iskazivanje pijeteta prema strašnom zločinu i jednako strašnom broju žrtava. Jasenovac je mjesto gdje se potvrđuje i pokazuje priznavanje tih žrtava. I Jasenovac je mjesto gdje se gradi pomirenje, naročito između Hrvata i Srba. To je naš stav. Ovo što se dogodilo ovih dana nosi u sebi elementi nedovoljne svijesti što je Jasenovac i što bi trebao biti i nedovoljnog slušanja nas koji smo tome posvećeni', kazao je Pupovac.

Pozvao je sve da spriječe daljnju eskalaciju i da 'udahnu duboko prije nego što krenu u bilo koji verbalni ili politički korak koji može teško narušiti ionako narušene odnose i pozivam sve da se, u što kraćem mogućem roku, posvete komunikacije i da slušaju one koji su dobre vjere i volje'.

'Nadam se da će se stvoriti pretpostavke da se posjet ovako kako je bilo planiran ili kako drugačije ostvari i nadam se da će odnosi Hrvatske i Srbije nakon ovog iskustva koje doista jest riskantno i opasno po ionako loše odnose, da se to može promijeniti i unaprijediti, rekao je Pupovac, prenosi N1.

Istanuo da je državni dužnosnik i nije čovjek s ulice te ne sudjeluje od jučer u građenju hrvatsko-srpskih odnosa.

'Nisam bio ovlaštenik ničiji, ali kad sam bio obaviješten, smatrao sam svojom dužnošću, nakon što sam debelo promislio znajući u čemu to može završiti, da pokušam spriječiti da se dogodi loše. Dogodilo se loše, a moglo se dogoditi još i gore', odgovorio je na pitanje o svojoj ulozi u ovom događaju.

Je li to politička provokacija kao što je rekao Gordan Grlić Radman?

'Ne znam, ja tog uvida nemam. Ne znam zašto baš sada i kako je odluka donesena. Dolazak predsjednika Srbije u Jasenovac ne bi smio biti provokacija. Ako je stanje odnosa takvo da se to može gledati kao provokacija, onda je problem stanje odnosa', rekao je Pupovac.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!