PREDSJEDNIK SINDIKATA

Sever: Plenković se mora direktno uključiti u pregovore sa sindikatima

19.11.2019 u 19:31

Bionic
Reading

Predsjednik Nezavisnog sindikata Krešimir Sever komentirao je situaciju u kojoj se nalazi sindikat kada je u pitanju odnos s Vladom

Na pitanje što misli tko će popustiti - Vlada ili sindikati, Sever je za N1 rekao kako se mora naći kompromis.

'Vjerujem da bi situacija izgledala drugačije da se na vrijeme pristupilo razgovorima koje su tražili sindikati. Sindikati nisu ovdje ispolitizirani da idu u štrajk radi štrajka, da idu u rušenje radi rušenja, nego im je došla voda preko glave i krenuli su tim putem. Politika ne bi smjela pokazivati taštinu do te mjere, nego obratno, treba na prvi mig skočiti i razgovarati. Razgovori koje imaju su previše rijetki, a ako netko sebe želi nazvati državnikom, a ne samo političarem, mora pokazati odlike državnika. Ne samo taštinu i moć, nego i snishodljivost prema drugoj strani. To ne pokazuje slabost nego osjećaj za drugu stranu i s te bi strane predsjednik Vlade trebao reći - ja kao predsjednik Vlade na sebe uzimam odgovornost zbog stanja i situacije i sjedit ću s tim ljudima danima, dok ne dođemo do rješenja, a ne - imam svoje ljude, pa neka oni razgovaraju. Trebao je sjesti odavno', rekao je Sever.

Na šesti redoviti sabor Nezavisnog hrvatskog sindikata pozvali su i Kolindu Grabar-Kitarović. Na pitanje misli li da bi došla da nije u tijeku predsjednička kampanja, Sever je rekao kako je predsjednica bila i na prošlom saboru.

'I Ivo Josipović je dolazio dok je bio predsjednik. Dolaze predsjednici države, premijeri, predsjednici sabora uvijek. Sindikati uredno pozivaju čelne ljude u državi, i pozivamo ih prema funkciji, dakle ne zovemo negoga zbog toga s koje je strane, nego pozivamo osobu koja je u tom trenutku na nekoj funkciji. Nismo zvali predstavnika HDZ-a ili SDP-a, nego one koji su u datom trenu na funkciji predsj Vlade, Sabora, predsjednika', pojasnio je Sever dodajući da su i vlada Zorana Milanovića i Oreškovića i Plenkovića pokazale 'kontinuitet u nerazumijevanju i nevoljkosti za socijalni dijalog'.

'Nije stvar samo pregovora nego i odaziva njihovih predstavnika na sjednice Gospodarsko socijalnog vijeća. Nisu sindikati napustili GSV samo zbog samo zbog situacije vezane za potpise za mirovinsku reformu niti zbog ponašanja ministra Pavića - to je bila kap koja je prelila čašu. No nije bilo samo pitanje toga. Kod Plenkovića smo dva puta upozoravali da se ministri ne odazivaju na sastanke i da nisu uključeni u dijaloge, ali ništa se nije promijenilo', rekao je Sever.

Na pitanje što kaže na to Vlada komentira kako su u njihovom mandatu plaće rasle oko 10-20 posto te da je minimalna plaća porasla 100 eura, rekao je da je neupitno da su plaće rasle, ali 'činjenica je da je to nedovoljno i da ne reagiraju dovoljno brzo'.

'U postocima je plaća solidno rasla u ovom mandatu, ali ako pogledamo da je minimalna neto plaća 3250 kuna, može li se živjeti od te minimalne plaće? Kako će čovjek koji ima tu plaću kasnije živjeti s mirovinom koju će dobiti od te minimalne plaće', pita Sever.