važna je brojnost

Štrajk zavadio policajce: Ne trebaju se svi uključiti u nepromišljenu akciju

  • Autor: I. Ba.
  • Zadnja izmjena 19.11.2019 16:00
  • Objavljeno 19.11.2019 u 15:44
Dubravko Jagić

Dubravko Jagić

Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Sindikat policije Hrvatske odbacio je navode prema kojima bi se reprezentativni sindikati trebali uključiti u 'nekakav nepromišljeni štrajk policajaca', kako navode, u organizaciji malobrojnog sindikata koji nema reprezentativnost. Navode kako oni i dalje koriste pregovaračku snagu u razgovorima s poslodavcem

'Napominjemo i kako sindikat bez reprezentativnosti prema važećim zakonskim odredbama niti ne može organizirati legalan štrajk iz razloga na koje se poziva. Naime, osnovica i iznos plaće policajaca regulirani su kolektivnim ugovorom, a Zakon o radu jasno propisuje da zbog izmjena istog pozivati na štrajk imaju pravo samo sindikati kojima je utvrđena reprezentativnost', navodi se u priopćenju Sindikata policije Hrvatske čiji je predsjednik Dubravko Jagić.

U nastavku piše kako Sindikat policije Hrvatske i dalje zadržava svoje pravo na industrijsku akciju, pa i štrajk, kao što su štrajkali i prosvjedovali kad god je to bilo potrebno.

'Ali o tome ćemo sami odlučiti u skladu s našim internim ustrojem i povjerenjem koje nam je dalo naše članstvo, najbrojnije u državnim službama', piše u priopćenju.

Dodaje se kako nastavljaju koristiti svoju pregovaračku snagu u razgovorima s poslodavcem.

'Kad je o aktualnoj Vladi riječ, pregovaramo praktički od prvog dana njena mandata. Do sada smo uspjeli vratiti pojedina prava izgubljena za mandata ranijih vlada te dalje radimo na poboljšanju materijalnog statusa policijskih službenika, dok je pitanje opremljenosti i radnih uvjeta već uvelike unaprijeđeno. Nećemo odustati od našeg osnovnog cilja, a to je povećanje početne plaće policajca na visinu trenutnog koeficijenta 1.00, a u toj borbi upotrijebit ćemo sva dopuštena sredstva. Ali o vremenu i načinu sami ćemo odlučiti', zaključuje se u priopćenju Sindikata policije Hrvatske.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!