OBRAĆANJE JAVNOSTI

[VIDEO] Blaženka Divjak: 'Sustav je blokiran. Ne želim sudjelovati u igrama moći između sindikata i premijera'

19.11.2019 u 15:06

Bionic
Reading

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak održala je konferenciju za medije na kojoj je govorila na temu općeg štrajka zaposlenih u osnovnim i srednjim školama, a koji prema najavi obrazovnih sindikata traje od danas (utorak) do ispunjenja sindikalnih zahtjeva. Na presici je ministrica pozvala sindikate i Andreja Plenkovića, premijera Vlade u kojoj sjedi, da postignu kompromis

Sindikati su u utorak najavili da s cirkularnog načina prelaze u frontalni štrajk koji će trajati u svim školama i svim županijama istovremeno te svakog dana do ispunjenja njihovih zahtjeva.

Ministrica je kazala da je dio reforme obrazovanja koju je uvela u škole i poboljšanje statusa učitelja. Istaknula je kako je dala sve od sebe da bi se popravio njihov status.

'Od početka štrajka pokušavala sam u nezavidnoj poziciji pomiriti dva prava - ono na kvalitetno učenje za djecu i pravo učitelja i nastavnika da se bore za svoj status jer se kao ministrica moram zalagati i za jedne i druge. Od danas to više nije moguće pomiriti jer se sustav nalazi u blokadi te igri moći između sindikata i premijera', kazala je Divjak, dodavši da ona u tome ne želi sudjelovati.

Navela je da nijedna strana nije spremna na kompromis i izlazak iz zakopanih pozicija. Pozvala ih je stoga da pronađu kompromis. Za srijedu je pozvala na konzultacije i sindikate i pučku pravobraniteljicu za djecu. Na sastanku će se razgovarati i o nadoknadama izgubljenih školskih sati zbog štrajka.

Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban/PIXSELL

Savjetnik ministrice Marko Košiček kazao je da postoje četiri načina na koje će se nadoknaditi izgubljeni sati.

Ministrica je na pitanje je li na rubu ostavke kazala da je situacija grozna i da svi moraju raditi na tome da učenicima osiguraju kvalitetno obrazovanje te da svi moraju raditi u interesu učenika.

'Svrha sustava je ugrožena', kazala je ministrica, dodavši da se rješenje mora naći u dijalogu premijera i sindikata: 'I kad kažem kompromis, onda mislim na kompromis.'

  • +12
Blaženka Divjak održala izvanrednu konferenciju za medije Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban/PIXSELL

Navela je da je razmišljala o tome kako ne pridonijeti kaosu, nego doprinijeti da se dođe do kvalitetnog rješenja. 'Dok ima načina da se nađe rješenje, ja ću nastaviti u tom smislu', rekla je ministrica, naglasivši da se neće svrstavati i da ne želi da njena odluka pridonosi daljnjem kaosu.

Što se tiče koeficijenata, za koje sindikati smatraju da bi se trebali promijeniti, odnosno povisiti, Divjak je rekla da smatra da je najbolje da se ta uredba promijeni, ali za to je potrebno vrijeme, navela je.

Na kraju je rekla da nije ona ta koja može dati financijsku ponudu. 'Zna se tko može dati financijsku ponudu na stol', rekla je ministrica, još jednom ponovivši da je potrebno to da dvije strane izađu iz svojih zakopanih pozicija.