nova svakodnevica

Sestra Karmila iz đakovačkog samostana: 'Svi smo mirni i šta je tu je. Malo ćemo se odmoriti'

23.06.2020 u 19:10

Bionic
Reading

Kako časne sestre iz đakovačkog samostana proživljavaju novonastalu situaciju, jedna od njih ispričala je RTL-ovoj reporterki Jeleni Tešiji. 'Osobno se osjećam dobro i mislim da nisam zaražena', rekla je sestra Karmila iz Đakova

"Svi smo mirni i šta je tu je. Sve je to za ljude", izjavila je sestra.

Zasad su dobili su samo nekoliko uputa.

"Nešto najnovije ga nismo dobili, znači jutros su nam rekli da se povučemo u samoizolaciju tako da je svaka sestra u svojoj sobi, nismo se okupljali na zajedničku molitvu, na zajednički obrok i to je to. Malo ćemo se odmorit", poručila je sestra Karmila za RTL.

I objedovanje će izgledati malo drugačije.

"Zakazali smo vrijeme kako to obično bude po restoranima, znači od koliko do koliko, svatko dođe, sebi uzme, pojede, isplahnemo svatko iza sebe i stavimo u perilicu i to je to", pojasnila je sestra.

Podsjetimo, đakovački samostan Milosrdnih sestara sv. Križa u utorak je potvrdio da je deset sestara pozitivno na koronavirus, ali ne zna na koji način je došlo do zaraze.

U nedjelju 21. lipnja četiri sestre dobile su temperaturu o čemu su obavijestile svoju liječnicu koja je potom izvijestila epidemiologa. Nakon toga testirano je ukupno 12 sestara od kojih je deset pozitivno, priopćio je samostan.

  • +7
Desetak časnih sestara zaraženo je koronavirusom u Đakovu Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorović

"Ne znamo na koji je način došlo do kontakta s koronavirusom, jer su se cijelo vrijeme epidemije sestre pridržavale mjera. Od danas je svaka sestra u samoizolaciji, nemamo nikakvih zajedničkih aktivnosti. Isto tako, do daljnjeg je zatvoren Dnevni boravak centra "Amadea" i Dječji vrtić "Sunčev sjaj Nazaret", izvijestili su iz samostana.

Napominju kako je u samostanu trenutno oko 180 sestara, a prosječna dob je 69 godina.

"Ovim putem molimo javnost za razumijevanje u ovim za nas nimalo lakim trenucima. Postupat ćemo dalje prema uputama epidemiologa, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske.", poručili su iz đakovačkog samostana Milosrdnih sestara sv. Križa.

Osječko-baranjski županijski Stožer Civilne zaštite za 12 sati najavio je konferenciju za novinare.