NEMA SREĆE ZA IRANCE

Šestero mladih u Teheranu uhićeno zbog 'Happyja' na YouTubeu

21.05.2014 u 18:33

Bionic
Reading

Zbog snimanja i objavljivanja videa na YouTubeu u kojem plešu i pjevaju svjetski poznati hit Pharrella Williamsa 'Happy', iranska je policija u utorak uhitila šestero mladih Iranaca. Facebookom se u srijedu proširila vijest da su pušteni na slobodu

Tri muškarca i tri nepokrivene žene ogriješili su se plešući ulicama i krovovima Teherana, glavnog grada Islamske Republike Iran.

'Nakon što je vulgarni video protiv javnog ćudoređa osvanuo u cyberspaceu, policija je odlučila identificirati osobe uključene u snimanje spota', rekao je za iransku novinsku agenciju ISNA šef teheranske policije Hossein Sajedinia i dodao: 'Nakon niza obavještajnih i policijskih operacija te nakon koordinacije s pravosuđem, svi osumnjičeni su identificirani i uhićeni. Svih šest ih je priznalo svoje kriminalne radnje.'

Prijatelj Reihane Taravati, jedne od uhićenih, objavio je u srijedu na svom Facebook profilu screenshot videopoziva koji očito pokazuje Taravati, s popratnom porukom 'Reihane i njezini prijatelji su oslobođeni'. Taravati je kasnije podijelila sliku na svom vlastitom Facebook profilu.

Podsjetimo, žene u Iranu obavezne su pokrivati se u javnosti u skladu s islamskim zakonom koji je stupio na snagu nakon revolucije 1979. godine.

Od objavljivanja službenog spota 'Happy', u kojem obični ljudi i zvijezde plešu ulicama Los Angelesa, više od 1.500 verzija obrada obožavatelja iz cijelog svijeta postavljeno je na YouTube.