TERORIZAM U GROZNOM

Šest mrtvih u napadu na čečenski parlament

19.10.2010 u 10:56

Bionic
Reading

Jutros u 8:45 sati po lokalnom vremenu (5:45 po hrvatskom) izvršen je teroristički napad na čečenski Parlament u Groznom. Predsjednik Ramzan Kadirov tvrdi da su svi napadači poginuli.

Agencije javljaju da je jedan napadač poginuo kada je aktivirao eksplozivni prsluk na ulazu zgrade, dok je još dvoje palo u sukobima sa policijom i stražarima. Ubijeno je dva policajaca i jedan civil, službenik parlamenta.

Napad se dogodio kada je zgradi parlamenta prilazilo nekoliko vozila sa zastupnicima. Od početka nije bilo jasno jesu li napadači namjeravali ili uspjeli uzeti taoce, kako je izvjestila agencija France Presse.

Također je nepoznato koliko je osoba bilo u parlamentu u trenutku napada. Ruska agencija Interfax javlja da je predsjednik parlamenta Doukouvakha Abdourakhmanov bio u zgradi i da je prošao neozlijeđen.

Čečenski predsjednik Kadirov tvrdi da su zapravo svi zastupnici neozlijeđeni. Prema njegovim tvrdnjama nije bilo troje nego četvero napadača pa bi ukupan broj mrtvih bio sedam.

Moskva drži kontrolu nad Čečenijom koja je proglasila neovisnost od SSSR-a početkom devedesetih od 2000. godine. Vlada tiranski Ramzan Kadirov od 2007., kada je naslijedio oca Ahmada koji je iz pobunjeničkih redova prešao na rusku stranu.
Čečenija je meta čestih terorističkih napada, naročito na sjeveru. Čečenski teroristi napadaju ciljeve i u Rusiji. U ožujku ove godine dvije su se žene, Čečenke, ubile eksplozivima u moskovskom metrou pobivši 40 putnika.