ratni zločinac

Šešelj potvrdio da ga je hrvatska policija uhitila 1991.: Ja njih ne bih pustio

16.10.2018 u 13:18

Bionic
Reading

Pero Kovačević, bivši saborski zastupnik i dopredsjednik Udruge pravnika Vukovar 1991., u svjetlu priča o aboliciji ratnih zločinaca koja se ponovno aktualizirala sa subotnjim vukovarskim prosvjedom protiv šutnje hrvatskih institucija o ratnim zločinima, izjavio je da je hrvatski MUP u svojim rukama imao i zloglasnog zapovjednika srpskih paravojnih formacija tijekom rata u Hrvatskoj, Željka Ražnatovića Arkana, ali i osuđenog ratnog zločinca i predsjednika Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja. Šef srpskih radikala je u izjavi za srpske medije potvrdio Kovačevićeve riječi

Kovačević je za 24 sata kazao da su Arkan i Šešelj privedeni 1991. godine, ali su obojica ubrzo puštena.

Šešelj je srpskim medijima ispričao da je krajem travnja 1991. godine bio na srpskom mitingu kod Belog Manastira.

'Iz Srbije smo bili Milan Paroški, ja i još neki ljudi i poslije mitinga u koloni smo krenuli prema Bezdanu da bismo se prebacili preko Dunava u Srbiju. U samom Bezdanu su hrvatski policajci naoružani puškama meni prišli i rekli mi da sam uhapšen, da imaju nalog da me odvedu u postaju policije u Osijek na saslušanje', kazao je Šešelj za portal Srbija danas.

U blizini je bila i Maja Gojković, aktualna predsjednica Narodne skupštine Srbije, dugo godina članica Srpske radikalne stranke i bliska Šešeljeva suradnica.

'Kad je vidjela da me izvode iz džipa, izvadila je međunarodnu odvjetničku iskaznicu i počela trčati za mnom, predstavila se kao moja odvjetnica i ušla u automobil. Tu je bila masa svijeta. Nervoza je bila sve veća. U džip je ušao policajac da mi uzme podatke i ja sam se predstavio kao četnički vojvoda', tvrdi Šešelj.

Poslije toga mu je navodno prišao šef policije Josip Reihl-Kir i rekao: 'Gospodine Šešelj, možete ići.' Šešelj im je prema priči odgovorio: 'Zar me već puštate? Kad ja vas budem hapsio, neću vas tako brzo puštati!'

Kazao je i da je u međuvremenu stiglo mnogo naoružanih Srba iz njegove pratnje i da su bili brojniji od Hrvata.

  • +8
Vojislav Šešelj Izvor: Pixsell / Autor: Srdjan Ilic/PIXSELL

'Poslije nekoliko dana Reihl-Kir je ubijen. Možda zbog toga što je mene pustio. Branimir Glavaš i Vladimir Šeks su kontrolirali to područje', navodi Šešelj.

Potom je osuđen u odsutnosti na četiri i pol godine zatvora dok je Paroški dobio četiri, ali su te presude obuhvaćene Zakonom o općem oprostu i tako anulirane.

Arkan je u hrvatskom zatvoru, kaže Šešelj, bio nekoliko mjeseci, a onda je pušten dogovorom tadašnjeg srpskog i hrvatskog ministra policije: 'Novine su puno pisale o tome. Arkan je pušten bez suđenja', naveo je Šešelj.