SKANDAL U SKUPŠTINI SRBIJE

Šešelj izgazio hrvatsku zastavu i psovao majku ustašku našoj delegaciji, Jandroković prekinuo posjet Srbiji

18.04.2018 u 14:19

Bionic
Reading

Osuđeni ratni zločinac i predsjednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj izgazio je hrvatsku zastavu ispred Skupštine Srbije tijekom posjeta delegacije Hrvatskog sabora koju predvodi Gordan Jandroković. Hrvatska delegacija prvo se povukla u veleposlanstvo, gdje je odlučila prekinuti posjet i vratiti se put Zagreba. Uoči polaska, Jandroković je novinarima izjavio da mu je žao zbog incidenta. 'Krenuli smo u Beograd u dobroj vjeri, ali incident je bila crta koja se nije smjela prijeći', rekao je

'Jeb** vam majku ustašku', govorio je delegaciji Hrvatskog sabora, javlja Mondo. Šešelj i njegovi sljedbenici su, primijetivši zastavu Hrvatske u hodniku srpskog parlamenta, pritrčali i oborili stijeg na beton, pokušavši isparati zastavu naše zemlje!

Potom su Šešelj i zastupnik Filip Stojanović zajednički gazili nogama zastavu Hrvatske!

Da sve bude još gore, sve ovo je priopćila Srpska radikalna stranka, valjda u namjeri da se pohvali činom svog vođe.

'Pet članova osiguranja nije bilo u stanju oteti im zastavu i stijeg. Kad su završili gaženje zastave, ušli su u skupštinsko predvorje, gdje se nalazila cijela delegacija Hrvatskog sabora. Šešelj im je prišao i rekao: 'Sad sam vam tamo vani izgazio ustašku zastavu, je*** vam majku ustašku svima!''

U hrvatskoj delegaciji u Srbiji su, uz predsjednika Sabora Jandrokovića, predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Ivan Milošević, predsjednik Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina i zastupnik srpske nacionalne manjine Milorad Pupovac, predsjednica Kluba zastupnika Građansko-liberalnog saveza i Hrvatske stranke umirovljenika Anka Mrak Taritaš te voditelj Hrvatsko-srpske međuparlamentarne skupine prijateljstva u Hrvatskom saboru Željko Raguž.

  • +2
Sastanak Gordana Jandrokovića s predsjednicom Narodne skupštine Republike Srbije Majom Gojković Izvor: Pixsell / Autor: Srdjan Ilić

Nakon incidenta naša delegacija otkazala je susret sa srpskom ministricom europskih integracija Jadrankom Joksimović i povukla se u zgradu hrvatskog veleposlanstva u Beogradu.

Ubrzo je izaslanstvo Hrvatskoga sabora predvođeno predsjednikom Gordanom Jandrokovićem odlučilo prekinuti službeni posjet Republici Srbiji nakon incidenta koji je izazvao predsjednik Srpske radikalne stranke, zastupnik u Narodnoj skupštini Srbije i ratni zločinac Vojislav Šešelj.

'Unatoč vrlo dobrom početku službenoga posjeta i opredijeljenosti da napravimo najbolje za unaprjeđenje odnosa dviju država, zbog ovoga čina, kojim je grubo povrijeđeno dostojanstvo Republike Hrvatske i Hrvatskoga sabora, prekinuli smo posjet', priopćeno je iz Hrvatskoga sabora. ​

Iz Vlade RH također su izvijestili o povratku hrvatske delegacije iz Srbije. Na Twitteru su objavili kako je premijer Andrej Plenković razgovarao s Jandrokovićem te da su osudili Šešeljev čin i odlučili da se delegacija vrati u Hrvatsku.

  • +76
Četnički miting za Šešelja Izvor: Reuters / Autor: Marko Djurica

Napad na hrvatsku delegaciju na Twitteru je osudila srpske premijerka Ana Brnabić.

'Nedvosmisleno, najoštrije osuđujem ponašanje Vojislava Šešelja. Pokušaj trganja hrvatske ili bilo čije zastave ili državnih simbola i vrijeđanje članova službenih delegacija u posjeti našoj zemlji nije ponašanje koje predstavlja Srbiju, vrijednosti Vlade Srbije i većine naših građana' napisala je Brnabić.

Predsjednica srbijanskog parlamenta Maja Gojković poručila kako osuđuje 'brutalni pokušaj ugrožavanja dostojanstva Narodne skupštine Srbije i izaslanstva Sabora Republike Hrvatske od narodnog poslanika Vojislava Šešelja', nazivajući incident 'nedopustivim'.

'Iskazano nepoštovanje prema državnim simbolima Republike Hrvatske, čija se izaslanstvo na čelu s predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem nalazi u prvom povijesnom posjetu Srbiji, nedopustivo je i predstavlja uvredu i za srpski narod koji se diči tradicijom gostoprimstva', istaknuto je u priopćenju iz ureda predsjednice srbijanskog parlamenta.

U priopćenju se navodi kako 'incidenti i provokacije te vrste, bilo da se događaju u Beogradu ili u Zagrebu, kao što je bio slučaj prilikom nedavnog posjeta predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića', ne mogu i neće dovesti u pitanje 'čvrstu riješenost Republike Srbije da gradi i unapređuje dobrosusjedske odnose s Republikom Hrvatskom, zarad budućnosti naših građana, mira i stabilnosti u regiji'.