rodney alcala

Serijski ubojica 'Dating game killer' umro prirodnom smrću u Kaliforniji: Policija vjeruje da je ubio možda i više od 100 ljudi

25.07.2021 u 12:29

Bionic
Reading

Rodney Alcala, serijski ubojica i osuđenik na smrt zbog ubojstva pet ženskih osoba, uključujući 12-godišnju djevojčicu, naposljetku je umro prirodnom smrću u bolnici u Kaliforniji, priopćili su u nedjelju dužnosnici.

Taj 77-godišnji zločinac umro je rano u subotu u bolnici u Kaliforniji nedaleko od Državnog zatvora Corcoran, no vlasti nisu navele detalje vezane uz okolnosti njegove smrti.

Alcala, poznat kao "Dating Game Killer" zbog sudjelovanja u televizijskoj emisiji "The Dating Game", osuđen je na smrtnu kaznu 2010.

Radi se o popularnoj TV emisiji iz 1978. u kojoj bi jedna slobodna žena "na slijepo" odabrala jednog od troje slobodnih muškaraca na temelju odgovora koje bi dali na njezina pitanja. Alcala je bio odabran , ali je žena od njega odustala kada ga je srela u živo, kazavši da joj je bio "jeziv".

Alcala je prvi puta bio osuđen na smrt 1980. nakon otmice i ubojstva 12-godišnje Robin Samsoe u Los Angelesu godinu dana ranije, no tu je presudu poništio Vrhovni sud Kalifornije i naredio novo suđenje.

Na ponovljenom suđenju dobio je istu kaznu koja je potom ponovo poništena 2003., da bi u narednim godinama istraga povezala Alcalu s još četiri ubojstva žena starih između 18 i 32 godine.

Na suđenju 2010. proglašen je krivim za ubojstvo djevojčice i još četiri žene u razdoblju od 1977. i 1979., a 2012. je izručen New Yorku gdje je priznao još dva ubojstva za koja je dobio kaznu zatvora od 25 godina do kraja života.

Sumnjičio se da je u Kaliforniji ubio još niz žena. Nadležni vjeruju da je ubio možda čak više od 100 ljudi.

Jedan policijski detektiv opisao je Alcalu kao "stroj za ubijanje", a tužitelji su govorili da se "poigravao" svojim žrtvama, gušeći ih dok nisu izgubili svijest, zatim je čekao da ožive i ponavljao je taj postupak nekoliko puta prije nego što bi ih ubio.

Policija je pronašla njegovu kolekciju od više od 1000 fotografija žena, tinejdžerki i dječaka, mnoge u seksualno eksplicitnim pozama.

Trenutno u Kaliforniji ima 700 osuđenika na smrt, no guverner Gavin Newsome je proglasio moratorij na izvršenje smrtne kazne.