LUDBREŠKI POBUNJENICI

Seljaci blokirali i D2

04.03.2010 u 14:49

Bionic
Reading

Prosvjedu poljoprivrednika priključili su se i ludbreški ratari i stočari koji su s pedesetak traktora blokirali državnu cestu D2, i to zaobilaznicu oko grada Ludbrega, zbog čega policija preusmjerava promet kroz gradsko središte iz smjera Varaždina prema Koprivnici i obrnuto

'Kada smo vidjeli što se događa u Slavoniji, nismo mogli mirno sjediti doma jer i mi dijelimo istu sudbinu. Jednostavno smo se spontano pridružili prosvjedu, ne čekajući da nas pozove neka udruga ili stranka', rekao nam je Miljenko Ivanuša, jedan od sudionika prvog ovogodišnjeg prosvjeda poljoprivrednika na području Varaždinske županije.

I ludbreški poljoprivrednici, kako dodaje, traže isplatu poticaja za 2008. u punom iznosu, kao i odustajanje od najavljenog smanjenja poticaja za proteklu godinu.

'Pristali bismo na to da se dio poticaja za prošlu godinu isplati u repromaterijalu, ukoliko uistinu nedostaje novca, iako se pitamo zašto se štedi baš na nama, proizvođačima hrane, dok je za druge bilo i još ima novca', veli Ivanuša.

Okupljeni poljoprivrednici ističu da je smanjenje poticaja neprihvatljivo jer ni s predviđenim iznosima ne ostvaruju zaradu.

'U Austriji poljoprivrednici unaprijed znaju što ih očekuje, a poticaje dobivaju do kraja godine. Kod nas morate izaći s traktorima na cestu barem tri put godišnje, a i onda poticaja nema, ali zato rate za kredite uredno stižu. Kako u takvim okolnostima ići u sjetvu', pita Antun Gomaz, čijem obrtu za poljoprivredu otkupljivač još nije isplatio ni lipe za 30 tona predane pšenice.

Josip Kos smatra neodrživim stanje da se kod nas više isplati uvoziti, nego proizvoditi.

'Kada se govori o cijeni naših proizvoda, rijetko se uzimaju u obzir ulazni troškovi. Kod nas, primjerice, kilogram smjese stoji 1,8 kuna bez PDV-a, a vani je 30 posto jeftinija. O tome kolike su kamate na kredite vani, a koliko kod nas, ne treba ni govoriti', upozorava Kos koji se, kao i ostali ludbreški poljoprivrednici, još nada postizanju dogovora, no ukoliko on izostane, spreman je na put prema Zagrebu.