pred ljetnu stanku

Selak Raspudić: Vlada želi zatrti javnu raspravu o važnim zakonima

06.07.2023 u 14:35

Bionic
Reading

Saborska zastupnica Marija Selak Raspudić (Most) ustvrdila je u četvrtak kako je Vlada s današnje sjednice u saborsku proceduru, a pred ljetnu stanku, uputila dva važna zakonska prijedloga - o izborim jedinicama te pomorskom dobru i morskim lukama, s ciljem zatiranja javne rasprave o njima

"Ovakvo tempiranje nije slučajno, njihov cilj je zatiranje javne rasprave o pomorskom dobru s jedne strane, a o izbornim jedinicama s druge strane", ustvrdila je Selak Raspudić na konferenciji za novinare u Saboru.

Budući da su se ti prijedlozi zakona našli na današnjoj sjednici Vlade, na dnevni red u Sabor doći će u zadnjem tjednu zasjedanja prije ljetne stanke.

"Cilj puštanja zakonskih izmjena pred ljetnu stanku je da tijekom ljeta građani zaborave da su doneseni zakoni koji idu na štetu njihovih demokratskih prava, te korištenja pomorskog dobra kao općeg dobra. Tako Vlada na jesen može nanovo početi svojom politikom mazanja očiju javnosti", kazala je Selak Raspudić.

Poručila je kako se u prijedlogu zakona o izbornim jedinicama, unatoč ujedinjenim reakcijama ustavnih stručnjaka i oporbe, ništa bitno nije promijenjeno nego će "tek će pokoje mjesto prijeći iz jedne u drugu izbornu jedinicu".

Ostaje i dalje problem oko popisa birača, koji unatoč nevjerodostojnosti služi i za krojenje izbornih jedinica, pri čemu će najveću korist imati HDZ.

Selak Raspudić kaže i kako je Vlada napravila samo neke izmjene zakona o pomorskom dobru koje se tiču pristupa plažama, no nepromijenjeno ostaje sve bitno što se odnosi na koncesije, vrijeme trajanja koncesija i pitanje založnog prava, odnosno hoće li pomorsko dobro u praksi de facto moći biti nečije vlasništvo.