ne mogu pomoći vladi

Selak Raspudić nezadovoljna što će prvo izvješće o Nacionalnom stožeru stići tek u siječnju

03.12.2020 u 15:16

Bionic
Reading

Saborska zastupnica Marija Selak Raspudić (Klub Mosta) izrazila je u četvrtak nezadovoljstvo najavom da će Vlada izvješća o radu Nacionalnog stožera civilne zaštite upućivati Saboru svega tri puta godišnje, a prvi put tek u siječnju iduće godine.

"Ako se može u Njemačkoj podnositi izvješće jednom u tri tjedna, zašto se u Hrvatskoj ne može barem jednom mjesečno", upitala je Selak Raspudić reagirajući na najave iz Kluba zastupnika HDZ-a da će se tri puta godišnje u Saboru podnositi izvješće o radu Stožera, a prvi put u siječnju iduće godine.

Klub zastupnika Mosta ovoga je tjedna, u ime cijele oporbe, zatražio da se izvješće o radu Stožera podnese prije uvođenja kazni za nepoštivanje epidemioloških mjera, koje stupaju na snagu u subotu.

Oporba traži parametre i analizu istraživanja koja će objasniti građanima zašto se uvode baš ove invazivne mjere, sprječava privatnost doma i udara na džep građana. Sve su pristojne zemlje svojim građanima objasnile nedvosmislene kriterije na temelju kojih uvode pojedine mjere, izjavila je Selak Raspudić novinarima u Saboru.

Nije joj jasno ni zašto su vladajući odlučili da se o radu stožera izvještava svega tri puta godišnje - u siječnju, lipnju i rujnu.

"Prvo izvješće će doći nakon Nove godine, što znači da će se sada nove mjere progurati bez ikakvih kriterija i objašnjenja. Iduće izvješće očekuje se tek u lipnju kada će, nadamo se, situacija biti mnogo bolja", kaže Selak Raspudić.

Smatra da se sprječavanjem podnošenja izvješća Saboru onemogućava zastupnike da pomognu Vladi kako bi donijela najbolju moguću odluku i mjere u kriznom trenutku.