30.TRAVNJA

Šeks traži spomendan Zrinskog i Frankopana

11.04.2011 u 07:45

Bionic
Reading

Vladimir Šeks dobio je pisanu podršku 25 članova HDZ-a da se dan pogubljenja Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana (30. travnja 1671. godine) proglasi šestim hrvatskim spomendanom, piše Novi list i podsjeća da spomendani nisu neradni dani

Novi list podsjeća da je prvi spomendan u godini 9. siječnja, kad se obilježava Rezolucija o odcjepljenju Međimurja od mađarske države, događaj iz 1919. godine. U siječnju je i spomendan Dan međunarodnog priznanja Republike Hrvatske (15. siječnja).

Dva su spomendana i u svibnju, piše riječki dnevnik. Prvi je subota ili nedjelja najbliža 15. svibnja – Dan spomena na hrvatske žrtve u borbi za slobodu i nezavisnost, a riječ je zapravo o prisjećanju na žrtve iz svibnja 1945. godine, žrtve Bleiburga i križnoga puta.

30. svibnja obilježava se kao Dan Hrvatskog sabora, a nekad se praznovao kao Dan državnosti. Tog datuma 1990. konstituiran je prvi višestranački sabor izabran općim pravom glasa. Koalicijska vlada ukinula je taj datum kao praznik, a Dan državnosti obilježava se 25. lipnja zbog ustavne odluke o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske.

Novi list podsjeća da se kao spomendan obilježava i 25. rujna u znak sjećanja na Odluku o sjedinjenju Istre, Rijeke, Zadre i otoka s maticom zemljom Hrvatskom 1943.

Pazinskim su odlukama, uz ostalo, ukinuti i talijanski fašistički zakoni, a promijenjena su odnosno vraćena na staro i nasilno potalijančena prezimena.