24 GODINE HDZ-A

Šeks otkrio čime se ponosi, a čega se srami

17.06.2013 u 15:59

Bionic
Reading

Hrvatska demokratska zajednica danas slavi 24. godišnjicu postojanja. Osnovana je 1989. godine u restoranu NK Jarun, a na istoj toj terasi večeras se održava svečana akademija. Oni koji su nekad bili predsjednici stranke danas su u zatvoru ili u drugim stranačkim klubovima, samo su rijetki izdržali cijeli put...

Bivša premijerka i šefica HDZ-a Jadranka Kosor danas je u ime svog zastupničkog kluba s HGS-om (Željko i Nevenka Kerum) predlagala izmjene Zakona o financiranju političkih aktivnosti. Smeta joj što HDZ dobiva 350 tisuća kuna svake godine na osnovu njezina mandata, premda su ju izbacili iz stranke. Već drugu godinu zaredom ne ide na proslavu rođendana HDZ-a.

Upitana kako se osjeća s obzirom na to da HDZ danas slavi na Jarunu, rekla je da je pitanje pomalo zakašnjelo jer se najgore osjećala još prošle godine: 'Nisu me sada pozvali na proslavu, ali nisu ni prošle godine kada sam bila član stranke. Pozvali su me bili samo na nogometnu utakmicu. Prošle godine mi je bilo teško, a danas mi je ovo tek običan radni dan', rekla je Kosor.

Jedan od osnivača stranke, 70-godišnji zastupnik HDZ-a Vladimir Šeks, nikako neće propustiti večerašnju proslavu. I dalje smatra da Kosor nije trebalo brisati iz stranke i da je njezin sukob s aktualnim predsjednikom stranke Tomislavom Karamarkom trebalo riješiti drukčije, ali se i dalje ne srami ničega u 24-godišnjoj povijesti stranke.

ŠEKS: NAJNEGATIVNIJA LIČNOST HDZ-A JE IVO SANADER

Rekao je da je najponosniji na razdoblje stranke u 1990. i 1991. godini. 'Ponosan sam na stvaranje Božićnog Ustava koji je bio temelj nezavisne države. Ponosan sam na svoje autorstvo prilikom donošenja odluke u Hrvatskom saboru 25. lipnja 1990. kada je Hrvatska proglašena samostalnom državom i na 8. listopada 1991. godine kada je Hrvatska definitivno raskinula sve veze s Jugoslavijom koja je tada već nestajala. Ta tri događaja smatram svojim osobnim uspjehom, ali i političkom poviješću HDZ-a', rekao je Šeks za tportal.

Ne srami se ničega, ali kaže da može govoriti o 'tamnim mrljama' u povijesti stranke. 'Mrlje su nastupile kada je Hrvatska proživljavala period 'biti ili ne biti', a to su mrlje pretvorbe i privatizacije', kaže Šeks.

Na pitanje spada li vladavina Ive Sanadera, nepravomoćno osuđenog za ratno profiterstvo i korupciju, u te 'tamne mrlje', Šeks kaže: 'To razdoblje spada i u tamne i u svijetle mrlje. Hrvatska je u to vrijeme pokrenula pregovore s Europskom unijom, ušla je u NATO... Negativna strana je rast korupcije u zemlji.'

Kada ga se pita koga u 24 godine pamti kao najpozitivniju ličnost u stranci bez razmišljanja je rekao – Franju Tuđmana. 'On je najpozitivnija ličnost i nesporni arhitekt hrvatske državnosti, slobode i države. Za sada, prema svemu što se dogodilo, najnegativnija figura je Ivo Sanader', rekao je Šeks.

Bez obzira na sve, Šeks kaže da se danas osjeća – sjajno! 'Osjećam se kao dionik državnotvornog pokreta jedne stranke koja je najzaslužnija za stvaranje neovisne, demokratske i europske Hrvatske. Za nekoliko dana ulazimo u Europsku uniju, ušli smo u NATO, obranili smo i stvorili Hrvatsku. Nismo jedini u tome, ali smo prednjačili u stvaranju demokracije i slomu jugoslavenskog totalitarnog komunističkog sustava. Uz sve posrtaje, imamo razloga za veliko zadovoljstvo.'

Kaže da je ostvario sve svoje političke ideale i ciljeve
, ali će i dalje sudjelovati u obrani svih stečenih temelja hrvatske države. 'Ako me zdravlje posluži, a vjerujem da hoće, sudjelovat ću u političkom životu HDZ-a i u sljedećem mandatu. Ne bacam koplje u trnje, ali radit ću primjereno situaciji u kojoj se Hrvatska bude nalazila', zaključio je Šeks.

HEBRANG: MENI POZIVNICA NE TREBA!

Još jedan veteran HDZ-a, Andrija Hebrang, nije dobio pozivnicu za večerašnju proslavu, ali kaže da mu ni ne treba: 'Ja sam u HDZ-u od prvih dana, ne treba meni pozivnica. Ne dobivaju svi članovi HDZ-a pozivnicu, ali uvijek dolaze članovi koji su u stranci od prvih dana. Ja sam sada na moru pa mislim da neću stići, ali ako uspijem doći do Zagreba, sigurno ću otići na proslavu.'

Na pitanje hoće li im danas na proslavi nedostajati bivša članica Kosor, rekao je da on nju nikada nije ni smatrao članom stranke: 'Ona je ušla u HDZ nakon Oluje. Oni koji su čekali pet godina da vide što će biti da bi se učlanili, ti nisu pravi članovi HDZ-a. Takav sam vam ja', kaže Hebrang.

Danas se, kaže, osjeća ponosno jer je bio član HDZ-a od samoga početka i član prve hrvatske vlade 'koja vodila narod u borbi protiv srpsko-crnogorske agresije'. Kaže da je HDZ početkom '90-ih pokrivao 90 posto svih onih koji su se aktivno uključili u dragovoljački dio Domovinskog rata i na taj je dio najviše ponosan. Srami se pojedinaca koji su pod sfecifičnim okolnostima svoje interese stavili ispred državnih: 'Zloupotrijebili su HDZ u svrhu osobnog bogaćenja. Prva generacija takvih stasala je još u ratu pa imate ljude koji su u rat ušli kao sirotinja, a izašli kao milijunaši. Hvala bogu, neki od njih sada izdržavaju kaznu', rekao je Hebrang.

Za današnje vodstvo stranke kaže da ga se mora promatrati u okolnostima u kojima su došli na vlast: 'Karamarko i njegovi suradnici preuzeli su HDZ kada je on bio na dnu po ugledu i po dojmu. Preuzeli su ga nakon Sanaderovih afera i Kosoričina uništavanja iznutra', tvrdi Hebrang i kaže da kao 67-godišnjak sa zadovoljstvom mlađima prepušta vodstvo stranke. U budućnosti će, kaže, nastaviti raditi za stranku u svim svojim javnim nastupima: 'Nastojat ću da se HDZ što prije vrati na vlast i spasi Hrvatsku od lijevog pseudoliberalizma.'

JARNJAK: NE DAJ BOŽE DA SE PONOVI SANADEROVO DOBA

Bivši glavni tajnik stranke i jedan od najdugovječnijih članova Ivan Jarnjak kaže da će najvjerojatnije svratiti na večerašnju proslavu i prisjetio se svog ulaska u HDZ 1990. godine: 'Učlanio sam se u Krapini gdje sam radio. Imao sam tamo pogon, spojio se s nekim dečkima i ušao u stranku. Lijep je osjećaj da je stranka prošla jedan takav put. Svi su nam predviđali da ćemo se raspasti, da smo pokret. Ipak smo opstali kao stranka. Bilo je uspona i padova, možemo biti ponosni na većinu toga iako bismo htjeli da ima stvari koje se nisu dogodile', kaže Jarnjak i ističe da od loših stvari ne treba bježati, nego pripaziti da se ne ponove.

Kaže da je stranka danas prebolila razdoblje Sanadera i ostala jedinstvena: 'Napravila je sjajan rezultat na lokalnim izborima, mislim da se vratila i ne daj Bože da se te stvari ponove.'

Za Karamarka kaže da ga jako dobro poznaje: 'On je bio moj dugogodišnji suradnik. Mislim da Tomo ima kapaciteta, ljudskih kvaliteta i stručnosti da može pobjediti na sljedećim parlamentarnim izborima.' Upitan nedostaje li im Kosor, rekao je da u velikim strankama kao što je HDZ uvijek postoje nezadovoljni, ali da se stranka ne može prilagođavati njima, nego oni stranci.

268606,268086,267713,267453