GLAVAŠ POČAŠĆEN

Šeks: Optužnica je pokušaj da se oživi lešina Jugoslavija

Vladimir Šeks izjava

Vladimir Šeks izjava

Izvor: Cropix / Autor: Davor Pongracic / CROPIX

Vladimir Šeks optužnicu za genocid koja je protiv njega stigla iz Beograda nije podigao, a to ni ne namjerava učiniti. 'To su sve bijedni pokušaji da se oživi jedna 'lešina Jugoslavija', jedna propala politika, odavno pobijeđena', kazao je Šeks. Njegov nekadašnji ratni drug Glavaš poručio je preko HDSSB-a da je počašćen optužnicom te pozvao Šeksa da ode u Beograd i tamo dokaže svoju nevinost

'Ne kanim davati legalitet i legitimitet optužnicama i drugim rješenjima zločinačkih sudova zločinačke JNA', kazao je Šeks za Novu TV.

Radi se, kaže, o istoj optužnici od 10. kolovoza 1992. kada je dobio primjerak rješenja Vojnog tužilaštva JNA o otvaranju istrage i određivanju pritvora. 'Ja sam bio prvooptuženi, drugooptuženi je bio Ivan Vekić, trećeoptuženi Branimir Glavaš, četvrtooptuženi Tomislav Merčep.'

Nakon 20 godina Viši sud u Beogradu traži od hrvatskog pravosuđa da se njima uruče optužnice od Vojnog tužilaštva JNA, samo malo izmijenjene.

'JNA je bila zločinačka vojska, zločinačka organizacija, njezin vrh je zločinački. Nažalost, nisu odgovarali jer Haški sud nisu interesirali veliki ratni zločinci poput Kadijevića, Hadžića i svih ostalih. I sad se događa nevjerojatan obrat - pravosudna tijela Srbije prihvaćaju i preuzimaju optužnice tih zločinačkih sudova JNA, vojnih tužilaštava', kazao je Šeks te dodao kako se sada poraz JNA i Srbije želi pretvoriti u poraz pobjednika.

'To mi je prvi glas i ne mogu komentirati. No Hrvatska i Srbija morat će u jednom trenutku sjesti za isti stol, podvući crtu, prestati s prepucavanjima i napokon početi raditi ozbiljan posao. To je u interesu građana i tvrtki s obje strane granice. Mi smo načisto sa sobom. Znamo što se događalo na ovim prostorima prije 15 i 20 godina. Nikoga nećemo tjerati da prihvati naš svjetonazor ili mu ga utjerivati', kazao je šef SDP-a Zoran Milanović.

'Ne ljuti me to, niti me iznenađuje, samo me zabrinjava. Ne brinem se ja za svoju osobnu sigurnost niti za neki mogući ishod. To su sve bijedni pokušaji da se oživi jedna 'lešina Jugoslavija', jedna propala politika, odavno pobijeđena', kazao je Šeks.

'Izuzetno sam počašćen ovom optužnicom. Sada ja pozivam Šeksa da ode u Beograd i tamo dokaže svoju nevinost. S obzirom da je nadaleko poznat kao hrabar i visokomoralan čovjek, siguran sam da će on to učiniti već do kraja ovog tjedna', poručio je Branimir Glavaš iz Mostara preko HDSSB-a.

Ivan Vekić je na današnjoj konferenciji za novinare obznanio kako je jučer na Općinskom sudu u Osijeku podignuo optužnicu kojom ga za ratni zločin i genocid tereti Vijeće za ratne zločine beogradskog Višeg suda.

Optužnica koja je, kako tvrdi Vekić, samo prepiska optužnice srbijanskog Vojnog tužilaštva iz 1992, za ubojstvo 13 civila i šest neidentificiranih osoba u Borovu Naselju, tereti tadašnju HDZ-ovu četvorku: kao prvooptuženog Vladimira Šeksa, drugooptuženog I. Vekića, potom Branimira Glavaša i Tomislava Merčepa te 40 vukovarskih branitelja.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković nije znao reći kada su optužnice točno stigle, a istaknuo je i da dio dokumentacije manjka pa ne može detaljnije o cijeloj stvari.

'Stvari se, mislim, razvijaju u duhu i kao što je bilo u predmetu Tihomira Purde i Vesne Bosanac, gdje se pružala međunarodna pomoć u kaznenim predmetima, ali koja je išla upravo za tim da se ti postupci, koji su zaista vrlo često bez ikakvih osnova i pravih dokaza, obustave', kazao je Bošnjaković

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi