DOZVOLJENO ŠLJUNČARENJE!

Šeks mimo procedure progurao zakon koji potiče korupciju

29.10.2011 u 09:00

Bionic
Reading

Nevladine organizacije upozoravaju da Vladine izmjene Zakona o vodama, koji je mimo procedure Vladimir Šeks ugurao na glasovanje u Sabor, gdje zahvaljujući HDZ-ovim zastupnicima i dobio zeleno svjetlo, potiču korupciju u vodnom gospodarstvu, ponovnim odobravanjem eksploatacije pijeska i šljunka

Na sjednici u utorak Vlada je donijela nacrt prijedloga izmjena Zakona o vodama kojim namjerava ukinuti zabranu komercijalnog iskapanja pijeska i šljunka iz naših rijeka. Zakon o vodama Vlada je sa svoje sjednice u proceduru poslala u utorak i upravo je taj zakon bio razlog zbog kojeg su se porječkali potpredsjednici Vlade Slobodan Uzelac i Božidar Pankretić. Iako je zakon poslan u saborsku proceduru, nije mogao biti uvršten u dnevni red jer vladajući u srijedu i četvrtak nisu imali kvorum (77 zastupnika u sabornici), pa nisu mogli ni proširiti dnevni red.

Međutim, sporni prijedlog zakona našao se kao jedna od točaka dnevnog reda, i dapače, ispod njega stoji da je raspravljen na današnjem zasjedanju iako, sudeći po saborskim fonogramima, rasprava o njemu nije ni otvorena. Kad ga je na to upozorio HDSSB-ovac Boro Grubišić, Šeks je u četvrtak iznenada prekinuo saborsku sjednicu i najavio glasovanje o 'raspravljenim točkama' za petak, za posljednju sjednicu. HDZ-ovi zastupnici su ga izglasali neposredno prije dizanja ruku za raspuštanje Sabora.

'Izmjenama Zakona o vodama Vlada daje pravo samo jednoj osobi – državnom vodopravnom inspektoru – da u hitnom postupku naređuje radove na vodotocima, pri čemu se u cijelosti zaobilazi propisana procedura o ocjeni zahvata na okoliš i prirodu, te izbjegava poštivanje europskih direktiva o vodama, staništima i pticama. Nije potrebno naglasiti da javnost na donošenje ovakvih 'hitnih' odluka više nema nikakvog utjecaja', priopćili su Hrvatsko društvo za zaštitu ptica i prirode, Zelena akcija, Prirodoslovno društvo 'Drava', Dravska liga, ZEUS, ZEO Nobilis i Baobab.

'Ovaj zakon omogućuje neviđenu korupciju širokih razmjera. Državnom vodopravnom inspektoru se daje ovlast da dozvoli i odmah naredi radove koje on smatra potrebnim. Ta jedna osoba u državi ima moć da dodijeli poslove teške na stotine milijuna kuna', izjavio je Goran Šafarek iz udruge Baobab.

Sadašnja zabrana eksploatacije pijeska i šljunka iz vodotoka u zakon je unesena jer ne postoje dovoljne obnovljive količine ovih materijala u Dunavu, Dravi, Savi i Neretvi zbog utjecaja postojećih pregrađivanja rijeka, hidroelektrane i akumulacije, kao i ranije pretjerane eksploatacije. Nedostatak sedimenta u rijekama uzrokuje njihovo ukopavanje u vlastito korito, snižavanje razina nadzemnih i podzemnih voda, sušenje šuma, ili nedostatak pitke vode s vrlo dramatičnim i ozbiljnim posljedicama po lokalno stanovništvo i regionalnu ekonomiju. Iz tog razloga, sadašnji Zakon o vodama zabranjuje komercijalnu eksploataciju, a Vlada to želi promijeniti.

'Zašto odjednom takav obrat? Ministar Božidar Pankretić govori da je došlo do nanosa pijeska i šljunka, ali toga nema zbog uzvodnih brana na Dravi i ostalim rijekama', kaže Šafarek.