TRAŽI OČITOVANJE UREDNIKA

Šeks analizirao pisanje medija o - samom sebi

10.03.2011 u 09:33

Bionic
Reading

Potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks uputio je glavnim i odgovornim urednicima novinskih redakcija Jutarnjeg lista, Novog lista, Večernjeg lista i Nacionala dokument od 18 stranica nazvan 'Analiza pisanja dijela hrvatskih medija o potpredsjedniku Hrvatskog sabora Vladimiru Šeksu', otkriva Jutarnji list

U njemu su analizirani tekstovi o Šeksu koji su objavljeni u navedenim listovima od 3. siječnja do 1. veljače ove godine. U popratnom dopisu, pisanom na memorandumu Sabora, Vladimir Šeks naglašava da očekuje skori odgovor glavnih urednika na analizu koji im je poslao na uvid. Na popratnom dopisu vlastoručni je potpis Vladimira Šeksa, no sama analiza nije potpisana, otkriva Jutarnji list

Osnovano se, međutim, sumnja da je autor analize ujedno njezin subjekt, tj. Vladimir Šeks. Na navedene su tekstove, stoji u toj maloj studiji, Hrvatsko novinarsko društvo i njegovo Vijeće časti dužni reagirati 'zbog visoke količine neprofesionalnog novinarskog pristupa, ideološke dvojbenosti te otvorene želje da se insinuacijama i neistinama nanese ljudska i politička šteta Vladimiru Šeksu'.

I dok anonimni analitičar opsežno citira članke Kodeksa časti hrvatskih novinara koji su navedenim tekstovima grubo prekršeni, 'ideološka dvojbenost' tih tekstova u spomenutoj je analizi ostala potpuno nerazjašnjena. Autor analize, očito nepažnjom, propustio je definirati ideološki smjer kojega bi se prozvani novinari, pišući o Šeksu, ubuduće trebali držati da bi se sačuvali od ideoloških skretanja.

Jutarnji navodi da se autor studije najviše bavio upravo tekstovima njegovih novinara i urednika. Secirao ih je čak sedam. Drugi po zastupljenosti u Šeksovoj analizi su tekstovi u riječkom Novom listu – njih pet. Slijedi Nacional s tri teksta, pa Večernji list s dva.

'U svim analiziranim tekstovima iskazana je najveća boljka hrvatskog novinarstva, jednostavno izmišljanje teza koje se u medijima tada plasiraju kao informacije ovih ili onih 'dobro obaviještenih krugova'.' Većina članaka i komentara koje Šeks smatra neprofesionalnima bave se njegovom mogućom odgovornošću za ratne zločine.