ruski uspjeh u ukrajini?

Šef Wagnera tvrdi: 'Soledar je naš, vode se samo još ulične borbe!'

11.01.2023 u 07:50

Bionic
Reading

Šef ruske skupine plaćenika Wagner tvrdi da su njegove snage dovršile preuzimanje ukrajinskog grada Soledara, što bi, ako se potvrdi, označilo prvi veliki uspjeh Moskve na bojnom polju od prošlog ljeta

'Postrojbe Wagnera preuzele su cijeli teritorij Soledara pod kontrolu', rekao je Jevgenij Prigožin u audio poruci objavljenoj na njegovom kanalu na Telegramu kasno u utorak.

Prigožin je u utorak rekao da su ukrajinske trupe opkoljene u središtu grada. 'U tijeku su ulične borbe. Sutra ćemo objaviti broj zarobljenih', rekao je.

Denis Pušilin, proruski čelnik u istočnoj Ukrajini, rekao je za ruski Channel One da je Soledar zauzet. 'U ovom trenutku, prema informacijama koje imam, centar Soledara je već pod kontrolom Wagnerovih jedinica', rekao je.

Prigožin je objavio fotografiju na kojoj je okružen Wagnerovim borcima u nečemu što se činilo kao jedan od Soledarovih rudnika soli, vjerojatno kao namjerni odgovor američkim dužnosnicima koji su posljednjih dana javno tvrdili da je kontroverzni poduzetnik zainteresiran za preuzimanje rudnika soli i gipsa u tom području, prenosi Guardian.

Nije bilo odmah moguće provjeriti lokaciju fotografije i nije bilo potvrde ukrajinskih dužnosnika o Prigožinovim tvrdnjama, ali je u Kijevu i zapadnim prijestolnicama posljednjih dana bilo sugestija da je pad Soledara neizbježan.

U sažetku ukrajinske vojske u srijedu ujutro jednom se spominje Soledar, navodeći taj grad kao jedan od nekoliko granatiranih u regiji Donjecka.

  • +4
Jevgenij Prigožin Izvor: Profimedia / Autor: Alexey DRUZHININ / AFP / Profimedia

Britansko ministarstvo obrane izvijestilo je u svom dnevnom izvješću ranije u utorak da je veći dio Soledara vjerojatno već pod kontrolom ruskih snaga.

U svom noćnom obraćanju u utorak ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski zahvalio je 'herojskim' braniteljima Soledara, ali nije dao novosti o vojnoj situaciji.

Bude li potvrđen pad Soledara, to bi bio najvažniji ruski uspjeh od kolovoza, nakon niza ponižavajućih poraza u drugoj polovici prošle godine. Ruske snage bore se mjesecima za obližnji Bahmut, nekoliko kilometara jugozapadno. Obje strane imaju goleme gubitke.

Moskva tvrdi da bi zauzimanje Bahmuta bilo važan korak prema preuzimanju pune kontrole nad Donjeckom oblasti, jednom od četiriju pokrajina koje je anektirala prije dva mjeseca.

Prigožin je objasnio u subotu da je zauzeti Soledar važno zbog mreže podzemnih rudarskih tunela u kojima se mogu zadržavati napredovanje pješadije i tenkova.

Ukrajinski vojni analitičar Oleh Ždanov opisao je ranije sve užase rata u Bahmutu i Soledaru, gdje se vode najkrvavije bitke u Ukrajini.

'Toliko ih je puno ostalo na bojnom polju... mrtvih ili ranjenih', rekao je na YouTubeu. 'Napadaju naše položaje u valovima, ali ranjenici u pravilu umiru tamo gdje leže zbog hladnoće ili gubitka krvi. Nitko im ne dolazi pomoći niti pokupiti mrtve s bojišta', dodao je.

Sustav rudnika Soledara i Bahmuta zapravo je mreža podzemnih gradova. Ne samo da može držati veliku grupu ljudi na dubini od 80 do 100 metara, a riječ je više od 160 kilometara tunela.

Dužnosnik Bijele kuće rekao je prošli tjedan da Prigožin vjerojatno želi preuzeti kontrolu nad rudnicima soli i gipsa u tom području iz komercijalnih razloga.