na istočnom frontu

Rusija napreduje u Soledaru, vode se žestoke borbe

10.01.2023 u 11:24

Bionic
Reading

Ruske snage pojačale su napade na grad Soledar u istočnoj Ukrajini i Moskva će vjerojatno uskoro kontrolirati veći dio tog rudarskog grada na istoku Ukrajine, nakon višemjesečne bitke s ukrajinskim snagama, objavilo je britansko ministarstvo obrane, a prenosi BBC

Britansko ministarstvo priopćilo je u utorak da ruska vojska i pripadnici Wagner grupe vjerojatno sada kontroliraju većinu gradića poznatog po rudniku soli, nakon napredovanja u posljednja četiri dana.

Gradić u Donbasu udaljen je petnaestak kilometara od Bahmuta u kojemu obje strane trpe teške gubitke u jednoj od najintenzivnijih rovovskih bitki od početka ruske invazije na Ukrajinu prije 11 mjeseci.

Napadi na Soledar vjerojatno predstavljaju "pokušaj da se okruži Bahmut sa sjevera i prekinu ukrajinske komunikacijske linije", navodi se u brifingu britanskih obavještajaca koji prenosi Reuters.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u noćnom obraćanju u ponedjeljak da se Bahmut i Soledar drže usprkos velikom uništenju.

"Zahvaljujući otpornosti naših vojnika u Soledaru, stekli smo za Ukrajinu dodatno vrijeme i dodatnu snagu", rekao je Zelenskij.

Rusko ministarstvo obrane nije spomenulo ni Soledar ni Bakhmut na brifingu za medije u ponedjeljak.

  • +19
Rat u Ukrajini Izvor: Profimedia / Autor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Wagner je osnovao Jevgenij Prigožin, suradnik ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Ta skupina regrutira pripadnike i u ruskom zatvoru. Poznata je po beskompromisnom nasilju, ranije je sudjelovala u sukobima u Africi, a sada ima istaknutu ulogu u ratu s Ukrajinom.

Prigožin je objasnio u subotu važnost Soledara zbog mreže podzemnih rudarskih tunela koji su važni za zadržavanje napredovanja pješadije i tenkova.

Ukrajinski vojni analitičar Oleh Zhdanov smatra da su borbe u Bahmutu i Soledaru "najintenzivnije na cijeloj bojišnici".

"Toliko ih je puno ostalo na bojnom polju... mrtvih ili ranjenih", rekao je na YouTubeu.

"Napadaju naše položaje u valovima, ali ranjenici u pravilu umiru tamo gdje leže, zbog hladnoće ili gubitka krvi. Nitko im ne dolazi pomoći niti pokupiti mrtve s bojišta", dodao je.

Reuters nije mogao odmah provjeriti izvješća s bojnog polja.

Ukrajinski dužnosnici, uključujući načelnika glavnog stožera generala Valerija Zalužnog, upozorili su da Rusija priprema svježe postrojbe za novu ofenzivu, moguće na prijestolnicu Ukrajine Kijev.