DOGOVORILI PREDSJEDNICA I PREMIJER

Šef VSOA-e odlazi zbog gafa s Krilima Oluje?

01.07.2015 u 09:03

Bionic
Reading

Ravnatelj Vojno-sigurnosne agencije general Zlatko Klanac bit će razriješen ovih dana, tvrdi Jutarnji list pozivajući se na Vladine i vojne krugove. Odluku bi na prijedlog ministra obrane Ante Kotromanovića ovih dana trebali donijeti predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i premijer Zoran Milanović, a novi šef vojnih obavještajaca trebao bi biti Ivica Kinder

Kindera, brigadnog generala i pročelnika vojnog kabineta u Uredu predsjednice, za novog ravnatelja VSOA-e predložio je također Kotromanović, a predsjednica i premijer su se složili s tim prijedlogom i uskoro će ga uputiti saborskom Odboru za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, čiji će članovi obaviti razgovor s Kinderom. General Klanac je, kako doznaje Jutarnji list, nakon informacije o smjeni otišao na bolovanje, ali će nakon razrješenja ostati u vojnom sustavu i biti postavljen na neku drugu dužnost.

Podsjetimo, general Klanac na mjesto ravnatelja VSOA-e imenovan je 2012. na mandat od četiri godine, no u Ministarstvu obrane i Glavnom stožeru navodno su već dulje nezadovoljni njegovim radom. Kao njegov veliki propust što je odjeknulo i u široj javnosti, navodi se to što državni i vojni vrh nije imao nikakve informacije o tome da piloti akrobatske grupe Krila Oluje pregovaraju o napuštanju vojske i odlasku u inozemstvo. Unutar VSOA-e obavljen je unutarnji nadzor, a Jutarnji upozorava da je izvještaj iznimno nepovoljan za Klanca jer se u njemu navode mnogobrojni propusti unutar Agencije.