lažiranje troškova

Vojni špijuni pronevjerili dva milijuna kuna, a dobili skandalozno male kazne

31.10.2023 u 09:54

Bionic
Reading

Stegovno-disciplinski sud Vojne sigurnosnoobavještajne agencije (VSOA) prošli je tjedan izrekao kazne petorici djelatnika te agencije zbog lažiranja troškova i nenamjenskog trošenja iznosa koje su dobivali za potrebe posjeta različitim vojnim misijama, saznaje Jutarnji list

Riječ je o slučaju u kojem je, prema neslužbenim informacijama, nenamjenski potrošeno dva milijuna kuna, a zbog toga je prošle godine predsjednik Republike pokrenuo smjenu ravnatelja VSOA-e, generala Ivice Kindera, piše dnevnik u broju od utorka.

Prema dostupnim informacijama, jedan je djelatnik kažnjen dvogodišnjim nenapredovanjem u službi, dvojici je presuđeno smanjenje plaće od deset posto na rok od tri mjeseca, a peti je djelatnik kažnjen samo opomenom.

"Riječ je o skandalozno malim kaznama. Ako je utvrđeno da je pronevjereno dva milijuna kuna. neshvatljivo je da su kazne toliko male. Osim toga, petorici okrivljenih nije ni naloženo vraćanje novca, svi oni i dalje rade u VSOA-i i nitko nije dobio otkaz", ističe jedan od sugovornika Jutarnjeg lista.

Istragu o cijelom slučaju proveo je Ured Vijeća za nacionalnu sigurnost te je utvrđeno da čak 15 pripadnika VSOA-e snosi razne vrste odgovornosti u ovom slučaju. Među njima je, kako saznajemo, i bivši ravnatelj, general Kinder.

No, sud je proveo stegovni postupak protiv samo petorice zaposlenika VSOA-e. Po kojem su kriteriju odabrana samo njih petorica, nije poznato. Više naših sugovornika tvrdi da su kazne izuzetno blage te je zapravo namjera da se sve zataška.

Prema informacijama Jutarnjeg lista, pomoćnik bivšeg ravnatelja Kindera, koji je kažnjen s dvije godine nenapredovanja, pred mirovinom je i nema uvjeta za napredovanje te ga kazna i nije osobito pogodila. Nadalje, prema riječima naših sugovornika, smanjenje plaće od 10 posto na tri mjeseca za ovakvo nedjelo je smiješno mala kazna.

Sugovornici podsjećaju da su zbog slične afere bivši čelnici VSOA-e Darko Grdić i Ognjen Preost smijenjeni s dužnosti te osuđeni na zatvorske kazne, piše novinar Jutarnjeg lista Krešimir Žabec.