Vasil Maljuk

Šef ukrajinskih obavještajaca upleten u napad na Krimski most

27.05.2023 u 20:34

Bionic
Reading

Sedam mjeseci nakon eksplozije koja je teško oštetila most kojim je Rusija povezala okupirani poluotok Krim sa svojim teritorijem, čelnik ukrajinske obavještajne službe konačno je potvrdio upletenost u taj napad.

"Budući da je to logistička prometnica koju je trebalo odsjeći od neprijatelja morali smo poduzeti odgovarajuće mjere", rekao je Vasil Maljuk, direktor obavještajne agencije za unutarnju sigurnost SBU u intervjuu ukrajinskom novinaru Dmitru Komarovu na Youtubeu. Pritom Maljuk nije iznio pojedinosti operacije.

Snimke eksplozije 8. listopada i posljedični požar na mostu obišle su svijet. Napad se dogodio dan nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin proslavio 70. rođendan.

Većina promatrača odavna je pretpostavljala da Ukrajina stoji iza tog napada iako ga je Kijev odbio komentirati. Maljuk je u prosincu dao naslutiti da bi agencija mogla biti upletena.

Most do Krimskog poluotoka danima je bio zatvoren, a danas je obnovljen i važna je prometnica za opskrbu ruske vojske u njezinoj agresiji na Ukrajinu.

  • +14
Napad na Krimski most Izvor: Društvene mreže / Autor: Društvene mreže

Maljuk je rekao da je Ukrajina djelovala u skladu s "tradicijom ratovanja". Također je kazao da je na početku ruske agresije prije 15 mjeseci, SBU osnovao specijalnu jedinicu za sabotažu na ukrajinskom teritoriju protiv neprijatelja.

Maljuk je rekao da su ruske vlasti nastavile "pseudoistrage" o napadu na mostu. Više od 20 ruskih građana osumnjičeno je i uhićeno pod optužbom da je umiješano u taj napad.

Napadi dronovima u listopadu na ratne brodove u sastavu Ruske crnomorske flote u Sevastopoljskom zaljevu također su dio specijalne operacije koju SBU provodi u sprezi s ukrajinskim oružanim snagama, rekao je Maljuk.