stroga cenzura

Kina s interneta uklonila 1,4 milijuna objava

27.05.2023 u 16:57

Bionic
Reading

Kineski regulator za kibernetički prostor objavio je da je obrisao 1,4 milijuna objava na društvenim mrežama nakon dva mjeseca istrage o, između ostalog, širenju dezinformacija, ilegalnoj zaradi te imitiranju državnih dužnosnika.

Kineska agencija za kibernetički prostor (CAC) u petak je priopćila da je između 10. ožujka i 22. svibnja na društvenim mrežama zatvorila 67 tisuća korisničkih računa i obrisala stotine tisuća objava, u sklopu šire kampanje „ispravljanja“.

Kina je od 2021. pregledavala milijarde korisničkih računa kako bi „počistila“ kibernetički prostor i olakšala vlastima da ga kontroliraju, piše agencija Reuters.

U posljednjoj kampanji pregledavani su računi na popularnim kineskim društvenim aplikacijama poput WeChata, Douyina i Weiboa. 

Peking često uhićuje građane i cenzurira račune zbog dijeljenja informacija koje se smatraju osjetljivima ili kritičnima prema Komunističkoj partiji, vladi ili vojsci. 

Od 67 tisuća ukupno zatvorenih računa, njih 8 tisuća je ugašeno zbog „širenja lažnih vijesti, glasina i štetnih informacija“, objavio je CAC. 

Oko 930 tisuća drugih računa kažnjeno je blaže – od uklanjanja svih pratitelja do suspenzija njihovih zarada. 

CAC je u odvojenoj kampanji nedavno zatvorio preko 100 tisuća računa koji su se navodno krivo predstavljali kao medijske kuće. 

U petak je agencija objavila da je uklonila i gotovo 13 tisuća lažnih vojnih računa s nazivima poput „Zapovjedništvo Crvene armije“ ili „kineske protuterorističke snage“.